:

:

TV Most

clock

Mart 30, 2019   11:48

0

151

Gore vinogradi u Makedoniji, vatra se približava kućama i crkvama

U istočnim delovima Severne Makedonije evakuiše se stanovništvo zbog velikih požara. U kavadarskom selu Fariš požar je zahvatio vinograde, a vatrena stihija preti i kućama i crkvama, prenosi makedonski portal "Plusinfo". 

Zbog pojave velikih šumskih požara, Vlada Republike Severne Makedonije uvela je dvadesetčetvoročasovnu zabranu kretanja u šumama i šumskim područjima. 

Vatrogasci iz Teritorijalne protivpožarne jedinice u Kavadarcima ulažu maksimalne napore kako bi ugasili požar.

Vatrena stihija u selu Rosoman već je zahvatila crkva i groblje, a približava se i prvim kućama u selu. 

U selu Sasa, na istoku Severne Makedonije, evakuišu se meštani koji žive u blizini naselja Trakanica i Adžite. Angažovan je veliki broj ljudskih i tehničkih resursa kako bi se zaštitilo stanovništvo. 

Sve je izvesnija opcija da će biti neophodno avionsko gašenje požara. 

Takođe je Prespanski region, kao i turistička naselja Oteševo i Sirhan, zahvaćen velikim požarom, kao i deo makedonskog nacionalnog parka Galičica. 

Požar je zahvatio oko 300 hektara šume, voćnjake i trske oko jezerske obale. "Cela Prespa je u vatri. Gorelo je kod Oteševa i Sirhana, prvo trska oko jezera, a potom je vetar proširio požar na šumu. Nastavlja se ka nacionalnom parku Galičica. Nemamo struju, a zapalio se i dalekovod", kaže jedan od vlasnika vile u Sirhanu. Gradonačelnik Resena Živko Gošarevski kaže da je sada situacija stabilnija.

Izvor: Танјуг

požarMakedonija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva