:

:

TV Most

clock

Jun 02, 2023   8:58

0

91

Gori: Vreme da se situacija na KiM smiri, da se izbegavaju jednostrani potezi

Ambasador Italije u Beogradu Luka Gori izjavio je danas da je sada vreme, posle nekoliko napetih dana, da se situacija smiri, da se preduzmu mere kako bi se smanjile tenzije na terenu, i da treba izbegavati jednostrane poteze.

Gori je to rekao za T a n j u g odgovarajući na pitanje da li bi međunarodna zajednica više mogla da utiče na Prištinu i dodao da je vreme da se uspostave uslovi za nastavak političkog procesa na kome se radilo poslednjih nedelja.

"Postigli smo veoma važan rezultat u Ohridu i važno je da se iznova stvore uslovi za nastavak političkog procesa, sa fokusom, pre svega, na formiranje ZSO, što je cilj na čiju se realizaciju dugo čeka, rekao je Gori.

Prema njegovim rečima situacija na Kosovu je veoma kompleksna i delikatna, a međunarodna zajednica je veoma uključena u rešavanje tog pitanja.

"EU predvodi dijalog između Beograda i Prištine i pokušava da posreduje u dijalogu, NATO i Kfor su veoma prisutni na terenu i kao što znate u okviru misije je veoma važno prisustvo Italije. Italija je imala veoma važnu istorijsku ulogu u zaštiti pravoslavnih manastira. Takođe, Italija se kao zemlja Kvinte veoma zanima i uključena je, pokušava da posreduje u političkom dijalogu", rekao je Gori.

Izvor: T a n j u g; Foto: Beta

KiMLuka Gori
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva