:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Mart 29, 2019   18:48

0

240

Grabar Kitarović: Sa Srbijom treba razgovarati

Kolinda Grabar Kitarović smatra da sa Srbijom treba razgovarati jer je to činio i prvi predsednik nezavisne Hrvatske Franjo Tuđman u vreme "velikosrpske agresije na Hrvatsku" kada je, kaže, razgovarao sa Slobodanom Miloševićem.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović je na konferenciji za novinare posvećenoj hrvatskoj spoljnoj politici rekla da je razočarana što nije više učinjeno u otkrivanju sudbine nestalih.

Negirala je da njen izaslanik u ovom procesu Ivica Vrkić razmišlja o ostavci.

"Naprotiv, nedavno su postignuti dogovori kako ubrzati ceo proces kako bi se što pre saznala sudbina nestalih", rekla je Kitarovićeva, koja je apelovala na sve da, kako je rekla, učine maksimalan napor u tom smislu.

Uspehom Hrvatske je ocenila to što je u Strategiju proširenja EU na Zapadni Balkan ušao i uslov da pre stupanja u članstvo države kandidati moraju da reše otvorena pitanja sa susednim državama.

"Ne želimo nikoga da ucenjujemo, ali realno gledajući moramo da iskoristimo prava koja imamo i da je to na korist građana i jedne i druge države", ukazala je Kitarovićeva.

Predsednica Hrvatske, koja je ušla u petu godinu mandata, još jednom je pozitivno ocenila susret i razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Zagrebu prošle godine.

Odložena poseta Putina  

Ruski predsednik Vladimir Putin doći će u Hrvatsku sledeće godine, bez obzira ko će tada biti na Pantovčaku, izjavila je Kolinda Grabar Kitarović i dodala da su odnosi sa Rusijom za Zagreb bitni, ali da je njoj bitno i da zvanična Moskva podržava suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost BiH.

Rekla je i da datum posete francuskog predsednika Emanuela Makrona, za sada, nije poznat, iako je bila najavljena mogućnost da će Zagreb posetiti ove godine. 

Ukazala je da je bilo u planu održavanje velikog poslovnog foruma Hrvatske i Rusije u julu ove godine, ali je onda sve odloženo za narednu godinu, nakon predsedničkih izbora u Hrvatskoj.

Grabar Kitarovićeva kaže da bi se dolazak visokog gosta iz Rusije mogao stavljati u predizborni kontekst, što se svakako želelo izbeći.

"Što se tiče odnosa s Rusijom oni su bitni za Hrvatsku", rekla je hrvatska predsednica istakavši da je Rusija bitna i kao trgovinski partner i kao sagovornik o stanju na jugoistoku Evrope.

"Meni je bitno da Rusija podržava suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost BiH, što je predsednik Putin više puta potvrdio", dodala je hrvatska predsednica.

Govoreći o Bregzitu, Kitarovićeva smatra da je izlazak Velike Britanije iz EU "gotova stvar", ali da će se saradnja Hrvatske i Ujedinjenog Kraljevstva uspešno nastaviti i dalje. 

"Bregzit se neće mnogo odraziti na naše građane", tvrdi predsednica Hrvatske.

Izvor: RTS

HrvatskaKolinda Grabar Kitarović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva