:

:

TV Most

clock

Jul 06, 2020   15:50

0

208

Gračanica: Epidemiološka situacija nestabilnija ali pod kontrolom

Aktuelna epidemiološka situacija na teritoriji opštine Gračanica nestabilnija je nego u prethodnom periodu, a tim povodom predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović održao je sastanak sa direktorima svih zdravstvenih ustanova na centralnom Kosmetu.
 

„Situacija je pod kontrolom, meštani su dosta disciplinovani i sa naše strane pokušavamo da sve službe stavimo na usluzi građanima. Bilo je reči o tome kako zajedno možemo da pomognemo ustanovama i da u suštini sve ono što smo uspešno radili u predhodnom periodu unapredimo. Mi ćemo kao lokalna smaourava pratiti situaciju, a najvažnije je da se slušaju uputstva nadležnih institucija i da se svako ponaša odgovorno i savesno kada je u pitanju situacija sa koronavirusom“, rekao je za RTV Gračanica Srđan Popović.

Predsednik opštine dodaje i da se poslednjih nedelja svakodnevno kontroliše sprovođenje svih propisanih mera.

„Intenzivno pratimo situaciju i u skladu sa tim preduzeli smo niz mera. Inspekcija je stalno na terenu, razgovaramo sa vlasnicima restorana i trgovinskih objekata i svima je skrenuta pažnja da je obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, da je neophodna fizička distanca, kao i pojačana lična higijena“, istakao je Popović.

Direktor KBC-a Priština sa privremenim sedištem u Gračanici prof. dr Bratislav Lazić ističe da uprkos tome što je epidemiološka situacija na centralnom Kosmetu nešto lošija u odnosu na predhodni period, za sada pod kontrolom.

„Sprovode se sve mere koje su propisane od strane Republike Srbije, organizacija zdravstvenih institucija je na jednom jako solidnom nivou, takođe i snabdevenost lekovima i potrebnim zaštitnim materijalom je jako dobra. Tako da mi u ovoj situaciji funkcionišemo stabilno i nadam se će tako ostati i u narednom periodu”, rekao je Lazić.

Broj zaraženih je ostao nepromenjen, na teritoriji centralnog Kosmeta 4 je aktivnih slučaja zaraženih Kovidom-19, a za troje njih se čekaju rezultati testa.

“Testiranja su obavljena i tek nakon rezultata moći ćemo da kažemo da li se radi o infekciji koronavirusom. Do tada, s obzirom na kliničku siptomatologiju, pacijenti imaju tretman kao da već znamo da se radi o potvrđenim slučajevima i shodno tome porodice i kontakti tih pacijenata su stavljeni u samoizolaciju“, rekao je Lazić.

U Gračanici primetno sve više ljudi nosi maske, a opštinsko odeljenje inspekcije svakodnevno je na terenu i kontroliše sprovođenje mera zaštite.

Predstavnici opštine i zdravstvenih ustanova apeluju na građane da kao i do sada poštuju mere i ostanu disciplinovani,  kako bi sačuvali svoje i živote svojih sugrađana.

Izvor: Radio Gračanica

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva