:

:

TV Most

Foto: RTV Gračanica

clock

Februar 27, 2024   9:45

0

126

Gračanica: Korisnici socijalne pomoći i danas bez isplate, maksimalno otežani uslovi za život

Ispred Pošte u Gračanici građani i danas čekaju na isplatu dinara. Radi se o korisnicima socijalne pomoći, kojima je ovaj vid primanja od životnog značaja.

Zbog odluke Centralne banke u Prištini o zabrani upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji, zaposleni u institucijama koje se finansiraju iz budžeta Republike Srbije, kao i korisnici različitih socijalnih davanja, ne uspevaju da podignu novac koji im je uplaćen na račune.

U redu ispred banke su bile i majke sa decom koje pokušavaju da podignu socijalnu pomoć, ali ne uspevaju zbog toga što nema dinara.

“Nemamo primanja, snalazimo se kako ko može i zna. Imamo decu koja idu u školu, a živimo od samo jednog primanja. Jedemo to što imamo, ali nam je najveći problem za lekove koje ne možemo9 da kupimo. Treba da se živi i preživi, ovo je van svake pameti da nemaš nikakva primanja”, kaže za RTV Gračanica Naser Jašarević.

Nakon što su se korisnici socijale okupili u redu da bi čekali isplatu, kosovska policija rasterala je sve okupljene, ne dozvoljavajući im da stoje ispred Pošte.

Primaoci socijalnih davanja kažu da čekaju danima da podignu novac, kako bi sebi i deci obezbedili osnovne životne potrebe. Odlazak do drugih mesta u centralnoj Srbiji stvara dodatne troškove, naročito onima koji i nemaju svoje automobile, kao i nepokretnim ili bolesnim licima.

Socijalnu pomoć za najugroženije stanovnike, dečji roditeljski dodatak od države Srbije na Kosovu prima oko 30.000 korisnika.

Izvor: RTV Gračanica

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva