:

:

TV Most

clock

Septembar 29, 2022   8:19

0

58

Gračanica: Na književnoj večeri u Domu kulture predstavljeno stvaralaštvo Olivere Budimir

Na književnoj večeri održanoj sinoć u čitaonici „Darinka Jevrić“ u Domu kulture u Gračanici predstavljeno je celokupno stvaralaštvo književnice Olivere Budimir.
 

Brojni čitaoci ime Olivere Budimir prepoznaju preko njenih romana: „Lavirint života“, „Put oblaka“, „Uvir na izviru“ i „Orhideja i albatros“. Olivera Budimir je rođena  u Prištini u kojoj je živela sve do 1999. kada se seli u Beograd. Njeni romani govore o ratu, ljubavi i svakodnevnim iskušenjima i navode nas na razmišljanje, ali i na zaključak da je ljubav osnova svega i glavni životni pokretač. Po rečima književnika Ratka Popovića, Olivera ostavlja svedočanstvo o događajima na Kosovu i Metohiji i nekim narednim generacijama.

Poslednji roman ove autorke „Orhideja i albatros“ je roman snova i stremljenja, priča koja pokreće mnoge teme, tera na razmišljanje, a ljubav je ono što je pokreće kao točak oko koga se sve okreće, tačka od koje sve počinje i sve se dešava i završava upravo u njoj. O njenoj prozi govorila, sa mnogo emocije govorila je i Desa Burazor Aslanidu iz Srpskog društva Prosvjeta u Štutgartu, koja je naglasila da su i ljudi na nekim drugim prostorima zahvaljujući Oliverinim romanima, danas više upoznati sa zbivanjima ovde.

Olivera Budimir je izrazila zadovoljstvo što je ponovo među svojima u Gračanici. Po njenim rečima, ratna zbivanja na Kosovu i Metohiji dovela su do potrebe da sve prenese na papir i počne da piše.

Olivera Budimir, jedan je od osnivača Udruženja porodica nestalih, u kome je aktivna i danas.

Izvor: Radio Gračanica

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva