:

:

TV Most

clock

Jun 04, 2020   21:39

0

157

Gračanica: Otvaranjem likovne kolonije počele Vidovdanske svečanosti

Otvaranjem  likovne kolonije u Domu kulture u Gračanici počele su Vidovdanske svečanosti. Likovna kolonija održava se 22. put i jedan je od najvažnijih događaja u likovnom životu na Kosovu i Metohiji.
 

Ovogodišnje Vidovdanske svečanosti počele su otvaranjem izložbe radova iz fundusa Galerije Doma kulture “Gračanica“, a ne izložbom prošlogodišnjeg dobitnika nagrade „Longin“, koja je otkazana.

S obzirom na pravila koja nalaže trenutna epidemiološka situacija, otvaranje ove tradicionalne i veoma značajne kulturne manifestacije, proteklo je bez publike, samo u prisustvu slikara i predstavnika medija.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović istakao je značaj ove kulturne, duhovne i nacionalne manifestacije koja, kako je naglasio, svojim dubokim značajem daje smisao našem opstanku i težnjama da sačuvamo vrednosti koje prepoznaje ceo svet.

„Jedno od najvažnijih pitanja jeste kako te vrednosti da sačuvamo. Duboko sam ubeđen da mi imamo snage, ne samo da sačuvamo već i da nastavimo i nadogradimo delo naših predaka u ovim teškim vremenima. Kao čovek i istoričar umetnosti odrastao sam sa ovom galerijom i njenim slikama, a danas sam posebno srećan i radostan zbog toga što shvatam da među slikarima ove kolonije vidim učenike naših istaknutih profesora. Oni će decenijama svojim radovima svedočiti o važnosti Kosova i Metohije, o umetnosti, a ono što je najbitnije svedočiće naše postojanje na ovim vekovnim ognjištima “, istakao je Popović.

Zbog pandemije korona virusa na likovnoj koloniji učestvuju samo slikari sa Kosova i Metohije.

„Treba pohvaliti sve ove ljude ovde jer ovo definitivno nije vek umetnosti, a zahvaljujući njima i dalje se neguje i poštuje stvaralaštvo i savremeni pristup umetnosti“, kazala je u ime svih učesnika kolonije Miljana Dunđerin, umetnica iz Kosovske Mitrovice.

Učesnici ovogodišnje likovne kolonije su:  Dragoslav Božović iz Zubinog Potoka, Goran Mihajlović iz Šilova, Igor Čepkenović iz Lipljana, Petar Petrović iz Prizrena, Miljana Dunđerin iz Kosovske Mitrovice, Marija Mojović-Filipović iz Raniluga, Miloš Bogdanović iz Novog Brda, Filip Ristić iz Štrpca, Miloš Mitrović iz Gračanice, Anđela Radenković iz Kosovske Mitrovice i Vesna Sekulić iz Leposavića.

Svi programi Vidovdanskih svečanosti biće organizovani u skladu sa propisima i uz poštovanje mera zaštite protiv virusa Kovid19, istakao je Nebojša Jevtić, urednik Galerije Doma kulture.

On je dodao da će i ove godine biti dodeljene nagrade „Longin“ za životno delo iz oblasti likovnih umetnosti, i „Dimitrije Popović“ za najuspešnijeg mladog učesnika. Prošlogodišnji dobitnici nagrada su Miloš Šobajić i Lazar Šošević. Završna izložba radova, najavljena je za 25. jun.

Pokrovitelji Vidovdanskih svečanosti i kolonije su Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, Ministrastvo kulture i informisanja, Opština Gračanica, Skupština Grada Prištine.

Izvor: Radio Gračanica

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva