:

:

TV Most

Foto: RTV Gračanica

clock

Jun 26, 2022   8:37

0

99

Gračanica: Otvorena izložba slika, dodeljene nagrade “Longin” i “Dimitrije Popović”

U Gračanici je sinoć otvorena izložba slika nastalih na Likovnoj koloniji „Vidovdan 2022“.  Na svečanosti u gračaničkom Domu kulture uručene su i nagrade „Longin“ i „Dimitrije Popović“.

Izložbu je otvorio predsednik Privremenog organa opštine Priština Novak Živić, koji je istakao da svake godine u junu, kada se obeležava Vidovdan, u prilici smo da vidom i sluhom dodirnemo nebo i da dela nastala na ovoj Likovnoj koloniji ruše sve ograde geta.

„U prilici smo da pogledamo dela iz opusa vrednih, ozbiljnih i nadarenih umetnika po čijim shvatanjima se ostvaruje emocija, kultura, tradicija i kolektivno pamćenje. Ovde u Gračanici, u ovom hramu kulture oslikava se stvarnost, koja je srušila sve ograde geta i strepi ka visinama poput Milutinove Gračanice“, kazao je Živić.

U okviru Vidovdanskih svečanosti održana je 24. po redu umetnička kolonija, čiji je cilj predstavljanje naših savremenih umetnika i umetnosti, okupljanje znamenitih imena koja svojim prisustvom u teškim vremenima stvaraju umetnička dela na Kosovu i Metohiji, afirmišu umetnost i daju podsticaj mladima. Na ovogodišnjoj Likovnoj koloniji učestvovali su istaknuti likovni stvaraoci iz Srbije i inostranstva.

„Na koloniji je učestvovalo deset umetnika iz svih delova Srbije, a imali smo i jednu gošću iz Bugarske. Naša želja je da ova Likovna kolonija dobije međunarodni karakter i da svake godine imamo više učesnika iz inostranstva. Umetnici su stvarali u našoj Galeriji sedam dana i pred nama večeras postavili dvadesetak radova koji će upotpuniti naš fundus od oko 400 slika koje brižno čuvamo“, istakao je Nebojša Jevtić, istoričar umetnosti i direktor Galerije Doma kulture.

Žiri za dodelu likovnih nagrada na Vidovdanskim svečanostima za 2022. godinu bio je u sastavu: mr Petar Đuza, redovni profesor slikarstva u penziji, Nebojša Jevtić, istoričar umetnosti i Maja Todić, master slikar.

Nagrada „Dimitrije Popović“ za najuspešnijeg mladog učesnika na koloniji dodeljena je Zvezdani Gerić iz Štrpca. Mladoj umetnici nagradu je uručio načelnik Kosovskog upravnog okruga Srđan Popović.

„Želela bih da se zahvalim  svima koji su došli da vide naše slike i osete naše stvaralaštvo. Zahvalila bih se na nagradi, velika je čast da pored toliko mladih i vrsnih umetnika ja dobijem nagradu“, kazala je dobitnica nagrade, Zvezdana Gerić.

Ovogodišnji dobitnik nagrade „Longin“ za sveukupno stvaralaštvo iz oblasti likovnih umetnosti je akademik Svetomir Arsić Basara, koji iz opravdanih razloga nije mogao da prisustvuje na svečanosti, pa je u njegovo ime nagradu primila njegova ćerka Gordana, koja je pročitala pimo zahvalnosti akademika Basare. Ovogodišnju nagradu „Longin“ uručila je predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić.

Kao i svake godine do sada majka Dimitrija Popovića Jorgovanka dobitnicima nagrada uručila je prigodne poklone i zahvalila se što se kroz ovu nagradu neguje uspomena na njenog sina.

Pokrovitelji kolonije, izložbe i nagrada su Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju, SG Priština i Opština Gračanica.

Izvor: RTV Gračanica

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva