:

:

TV Most

Foto: RTV Gračanica

clock

Jul 14, 2020   17:34

0

177

Gračanica: Počela žetva pšenice, ovogodišnji prinosi iznad očekivanja poljoprivrednika

Opštini Gračanica počela je žetva strnih žita, sa prinosima od oko šest tona po hektaru što je kako kažu poljoprivrednici iznad svih očekivanja. Poljoprivrednici iz Gračanice, kojima je ove godine pod žitom 20 hektara zemlje, ne kriju zadovoljstvo što im se ovogodišnji trud isplatio.

“Juče smo počeli sa žetvom prosek je od prilike 6 tona pšenice po hektaru, a prošle godine nismo mogli da pređemo ni 4 tone, kaže poljoprivrednik Ljubiša Kostić.

Prinosom žita od 5-7 tona po hektaru zadovoljan je i poljoprivrednik Ratko Đurović, on ističe, da ove godine ni otkupna cena žita nije tako loša pa će moći, po svemu sudeći, i da zarade.

Prvih dana žetve prinosi su dobri na skoro svakoj njivi u zavisnosti od primenjenih agrotehničkih mera i iznad proseka.

“Sve možemo da prevarimo ali zemlju ne možemo, onako kako smo radili tako će i pšenica da rodi. Ukoliko se pridržavaju svi mera zaštite, đubrenja i agrotehničkih mera, onda će svima prinosi biti fenomenalni,” rekao je agronom Marko Kostić.

Zadovoljstvo dobrom žetvom sa poljoprivrednicima podelio je predsednik opštine Gračanica Srđan Popović.

“U opštini Gračanica je oko 5000 hektara pod žitom, a iz razgovora sa poljoprivrednicima sam čuo da su prezadovoljni jer su prinosi mnogo veći nego što su bili prošle godine. Mi kao opština radimo konstatno da poljoprivrednicima omogućimo što bolje uslove za rad. Sve ono što je problem za naše poljoprivrednike opština Gračanica je tu sa odeljenjem za poljoprivredu da zajedno reaguju”, kaže za RTV Gračanica, predsednik opštine Gračanica Srđan Popović.

Mehanizacije ima dovoljno i ako vremenske prilike dozvole žetva u atarima sela opštine Gračanica biće završena do kraja nedelje.

Izvor: RTV Gračanica

KiMžetva
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva