:

:

TV Most

Foto: RTV Gračanica

clock

Avgust 06, 2020   15:00

0

75

Gračanica: Rođeno 20 odsto više beba

Epidemiološka situacija nije najstabilnija na centralnom Kosmetu. Korona virus poremetio je rad svih sfera u društvu. Uprkos svemu, u julu na ginekološko-akušerskom odeljenju KBC-a Priština rođeno je čak 20 odsto više beba nego prethodnih godina u ovom periodu.

Prof. dr Nenad Šulović ističe da se od aprila ova praksa nastavlja.

“Trend se nastavlja pozitivno i ta linija povećanja novorođenih beba mnogo je veća sada u julu,” rekao je dr Šulović.

Ova institucija morala je da prilagodi svoj rad u skladu sa nastalom situacijom, pa su se na osnovu nje i organizovali.

“Formirali smo jedan izolacioni deo i pored problema koji imamo sa kapacitetom uspeli smo da izdvojimo prostor gde trudnice, odnosno porodilje mogu da budu zbrinute ukoliko budu pozitivne na korona virus, naročito one asimptomatske, tačnije slučajeve sa blagim simptomima. U okviru toga obrazovali smo i deo koji sadrži porođajni sto kao i krevete gde se zbrinjavaju postoperativni pacijenti zajedno sa njihovim bebama”, dodao je dr Nenad Šulović za RTV Gračanica.

Dr Šulović ističe da su imali sreće jer nisu imali pozitivne trudnice na Kovid-19 ali i da do toga dođe imaju plan postupanja.

“Imamo plan rada u slučaju da se sretnemo sa pacijentima pozitvnim na koronavirus ili  klinički toliko upečatljivim da se sumnja na Kovid infekciju, međutim, na našu sreću do toga nije došlo. Dobro je što naša sredina za sada nije bila izložena pozitivnim korona pacijentima, imali smo par slučajeva sumnjivih koje smo odmah stavili u izolaciju i naravno uz kliničko praćenje i konsultacije naših infektologa došli smo da zaključka da nijedna ne zaslužuje dodatno testiranje.”

Danas kada je svima prioritet borba sa korona virusom, ginekološko-akušerskom odeljenju je rađanje beba, njihovo zdravlje i zdravlje njihovih majki, o čemu svedoči broj rođenih beba-31.

Izvor: RTV Gračanica

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva