:

:

TV Most

Foto: Radio Kim

clock

Februar 18, 2020   14:21

0

123

Gračanica: Zabava uz lutke do kraja raspusta

Druga po redu besplatna lutkarska radionica za decu i mlade od četiri do 24 godine, koja će trajati do 22. februara, održava se u Gračanici.

Aleksandar Gudžić ispred amaterskog pozorišta „Janićije Popović“ je za RTV Kim rekao da je lutkarska radionica samo uvod u predstave koje slede.

„Radionice ovake vrste su edukativnog karaktera. Ideja Doma kulture ‘Gračanica’ je bila da decu zainteresujemo za lutkarsku pozorišnu umetnost, koja je poslednjih decenija zanemarena. Kada se ova radionica 22. februara završi, projekat neće biti gotov. Najtalentovaniju decu ćemo selektovati i sa njima raditi na lutkarskoj predstavi koju će režirati reditelj i glumac Boško Boškov“, naveo je Gudžić.

Marta Aroksalaši Stamenković iz subotičkog Dečijeg pozorišta, ističe da je obradovala činjenica da lutkarsku radonicu pohađa više dece nego prošle godine. Na današnjem času polaznici su učili o mapet lutkama.

„Cilj nam je da ih naučimo da postoje razne vrste lutaka, ali da sve može da bude lutka. Jedan običan predmet može da bude lutka, materijal. Bitno je i da kroz radionice sami razvijaju svoju maštu. Mašta uobrazilja kod dece je nešto što je izuzetan pokretač u njihovom odrastanju, detinjstvu i njihovom formiranju kao ličnosti“, rekla je gošča iz Subotice.

Ona je kazala i da, iako radionica traje svega par dana, da želi da pruži deci što više informacija, kako bi sve to rezultiralo projektom od nekoliko segmenata, gde će polaznici izvoditi kratke predstave sa lutkama. Mališani koji pohađaju radionicu ističu da ih zanima kako se prave lutke, mada ima i onih koji žele da postanu glumci.

„Volim da učestvujem u lutkarskoj radionici. Najzanimljivije mi je to kada se upravljama lutkama“, kazala je jedanestogodišnja Janja Bojović.

„Prvi put učestvujem u ovakvoj radionici, a kada porastem, želim da budem glumica“, rekla je osmogodišnja Ana Vujović iz Gračanice.

„Ovo mi je drugi put da učestvujem u lutkarskoj radonici, volim da se zabavljam praveći lutke“, navela je Marija Živić.

Lutkarsku radionicu organizuje Dom kulture „Gračanica“, u saradnji sa Dečijim pozorištem iz Subotice i Кulturnim klubom Gračanica, a podržao je UNMIK.

Izvor: Radio Kim

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva