Gračanica: Zakon o OVK ? Srbi u enklavama očekuju reakciju međunarodne zajednice

:

:

TV Most

clock

Avgust 04, 2020   12:59

0

31

Gračanica: Zakon o OVK ? Srbi u enklavama očekuju reakciju međunarodne zajednice

Vest o tzv. “Zakonu o vrednostima OVK” je u Gračanici dočekana sa strahom i podozrenjem jer bi njegovo usvajanje značilo zabranu govora o zločinima koji se povezuju sa tzv.OVK. Srbi u enklavama nadaju se reakciji međunarodne zajednice iako je ona u većini slučajeva prethodnih godina izostala.

Ovaj zakon samo je posledica narativa albanskih političara u Prištini o isključivoj albanskoj žrtvi i isključivoj srpskoj krivici u sukobu 1999. Godine, smatra istoričar Aleksandar Gudžić.

“ Koliko je taj narativ i sama ideja suluda govori činjenica da je nakon i za vreme rata sa Kosova i Metohije proterano 200 000 Srba”, navodi Gudžić dodajući da su “sve vrednosti koje su krasile KiM i po čemu je ono bilo prepoznatljivo urušeni te 1999.godine.”

Ivan Nikolić iz NVO “Komunikacija za razvoj društva” u Gračanici navodi da je ovo licemeran potez političara u Prištini kojim se šalje jasna poruka Srbima.

“ Ovo je ozbiljna pretnja srpskom narodu, jer se samom činjenicom da neće smeti da se pomenu neki događaji, a veliki broj ljudi ovde je i te kako na svojoj koži osetio direktne posledice delovanja tadašnje OVK, šalje se jasna poruka da ne postoji podrška Srbima u cilju ostajanja na KiM”, kazao je on.

Nikolić upozorava da bi nereagovanje medjunarodne zajednice značilo njihovo odobravanje pritiska albanskih političara na Srbe, što bi mogli da dovede do novog talasa iseljavanja sa ovih prostora.

Izvor: RTV

KiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva