:

:

TV Most

Foto: Pravda.rs

clock

Jul 27, 2020   16:50

0

260

Građani Kosovske Mitrovice planiraju letovanje na nekoj od planina ili banja

Usled loše epidemiološke situacije i vanrednih mera  cilju suzbijanja širenja koronavirusa, najveći broj građana na Kosovske Mitrovice ali i ostalih srpskih sredina na Kosovu i Metohiji, letovaće na nekoj od planina ili banja Srbije. Primorske zemlje u okruženju Crna Gora i Grčka,  koje su već decenijama najatraktivnija letnja destinacija za naše građane, zatvorile su granice, a oni koji su pre proglašenja pandemije, krenuli sa plaćanjem aranžmana, imaju tri mogućnosti na raspolaganju. Najpre da odlože realizaciju željenog aranžmana dok se epidemiloška situacija ne poboljša, zatim da preusmere uplatu na neku drugu, dostupnu destinaciju ili da traže povraćaj novca.

Kako je gostujući u programu Radio Kosovske Mitrovice rekao direktor Turističke organizacije „Holidej plus“ Nenad Stojaković, najvažnije je da  ljudi znaju da neće biti oštećeni.

„Mi se trudimo da nađemo rešenje za sve moguće varijante. Recimo, sredstva su uplaćena za letovanje u Crnoj Gori, mi im omogućavamo letovanje na planini ili u banji ili čak u nekoj drugoj zemlji, gde možemo.. ne možemo baš svuda. Ali trudićemo se da svi budu obeštećeni u onom zakonskom roku“ kaže Stojaković i dodaje da je mogućnost zamene iskoristio veliki broj penzionera, pa umesto da otputuju u Crnu Goru, kako je prvobitno planirano,  otišli su put planina i banja u centralnoj Srbiji. Inače, 120 penzionera iz tri udruženja sa KiM, uplatilo je aranžmane za Crnu Goru.

Ukoliko vam ni ta opcija ne odgovara, možete zatražiti i povraćaj novca. Ako se odlučite za tu soluciju, trebalo bi da znate da je zakonski rok u kome je agencija obavezna da izvrši povraćaj 18 meseci, što znači da svoj novac možete očekivati u decembru 2021. godine.

Centralna Srbija i Albanija – najposećenije destinacije

Ovog leta, najveći broj građana na Kosovu i Metohiji letuje u centralnoj Srbiji ( Divčibare, Zlatibor, Vrnjačka banja i ostale banje).

Oni koji nisu želeli da se odreknu mora, opredeljuju se za najjednostavniju opciju – Albaniju jer ona  nema komplikovanu proceduru za prelazak granice, a agencija „Holidej Plus“ovog leta nudi aranžmane u Draču, koji ima preko 200 hotela i u Sarandi, mestu na Jonskom moru sa nekoliko letovališta od kojih je trenutno najposećeniji Ksamil, poznat i kao „albanski Karibi“. Stojaković kaže da se i sada, u Albaniji nalazi oko 30 turista sa našeg podneblja.

Jedan neznatan broj građana, ostao je uporan i dosledan, i uprkos situaciji, realizovao svoje aranžmane u Egiptu i Turskoj, kaže Stojaković.

Maturske ekskurzije realizovane prošle jeseni, ostale rekreativne nastave ove jeseni ili sledeće godine

Mogućnost odložene realizacije putovanja je varijanta za koju su se, prema Stojakovićvim rečima, odlučile škole .

„Veliki broj škola nije uspeo da realizuje rekreativne nastave. Maturske ekskurzije su  organizovane prošle jeseni, pre korone. Jedan deo rekreativnih nastava relizovali smo na Divčibarama i Zlatiboru, đake četvrtih razreda  dve osnovne škole u Kosovskoj Mitrovici i osnovne škole u Banjskoj, uspeli smo da odvedemo tamo, u junu i sve je prošlo kako treba. Ostale ekskurzije su odložene za septembar, oktobar… sve će zavisiti od situacije, a neke škole na jugu su odložile čak i za celih godinu dana“ kaže Stojaković.

Iako je dobro to što se većina građana, odlučilo da ostane u našoj zemlji tokom letnjih meseci, jer samim tim i novac ostaje u zemlji, Stojaković naglašava da će ova godina ostati upamćena kao najgora za turizam.

„Republika Srbija realizuje mere za podršku turističkoj privredi, ali nismo zadovoljni. Sve je to malo u odnosu na ono što je izgubljeno“ dodaje Stojaković.

Po anketi koju smo sproveli sa građanima Kosovske Mitrovice, većina građana će letovati unutar Srbije, ili će se pak okrenuti lokalnom turizmu, kao što su jezero Gazivode ili planina Berim.

„Još marta ove godine sam planirao da odem na letovanje van zemlje, ali opet je počela ova situacija sa korona virusom, zatvaranje granica, i onda ništa nije ispalo kako treba. Planirao sam letovanje u Grčkoj ili Turskoj, bio sam po turističkim agencijama ali međutim nisam uspeo da nađem odgovarajuću ponudu. U vreme kada sam posećivao turističke agencije još nije bilo otkazivanja aranžmana ali se pričalo da trebamo još malo da sačekamo, da bi videli u kom smeru ide ova situacija sa korona virusom. Novonastala situacije je svakako poremetila planove letovanja, ne samo meni već i većini koje poznajem. Naša država ima prelepih turističkih lokacija, od planina do jezera, i svakome bih preporučio da ih obiđe“ rekao je jedan od naših sugrađana Ognjen Karamarković.

„Imajući u vidu trenutnu situaciju, sa korona virusom i svim zabranama uz to, iskreno nisam planirao nikakav odmor ili letovanje. Nešto što bi moglo da se ostvari je lokalnog tipa, obližnje jezero ili putovanje po Srbiji, ali van zemlje definitivno ne. Mislim da je vreme da budemo odgovorni jer je to u interesu svih nas. Moramo da budemo strpljivi i da kroz ovo prođemo sa što manje posledica, dok situacija ne bude stabilna“ rekao je Aleksandar Kasalović.

„Planirao sam da letujem negde u inostranstvu, van zemlje, u Crnoj Gori možda, ona nam je najbliže, ali ostali smo zatvoreni ovde. To do negde i nije loše jer smo u prilici da posetimo naše lokalitete , kao na primer jezero Gazivode, jer i ono nudi lepu prirodu i veliki asortiman, i naravno planinu Berim, što je zajedno sjajna kombinacija. Preporučio bih svima da više istražuju prirodu. Zabrana kretanja i ostale preporučene mere su pokvarile planove ali one su tu zbog naše bezbednosti i bezbednosti naših bližnjih. Preporučene mere treba da ostanu na snazi dok se broj novoobolelih ne smanji. Mislim da je zdravlje svih nas najbitnije i da to nema cenu. Niko ne želi da oboli ili da bude uzrok da neko drugi oboli“ kaže Irfan Krivošić.

„Iskreno nisam nigde planirala da letujem ali bih toplo preporučila jezero Gazivode. Mislim da zabrana kretanja nema smisla, jer korona sigurno posle devet sati neće reći, „e sad ja stupam na snagu“. Ona je uvek tu i ako se budemo pridržavali preporučenih mera, sve ce biti u redu“ rekla je Snežana Džogović.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

KiMkoronavirusturistički aranžmani
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva