:

:

TV Most

clock

Oktobar 18, 2019   22:02

0

64

Građani Obilića se žale na zagađen vazduh - nadležni negiraju opasnost

U Obiliću, nadomak Prištine, građani se danima žale da zbog zagađenog vazduha imaju disajne probleme jer udišu mešavinu dima, prašine i pepela koji dolaze iz termoelektrane, ali nadležni za životnu sredinu u Opštini Obilić odbacuju sve pritužbe.

Meštani Obilića, kako prenosi Ljajmi, žale se na zagađen vazduh i tvrde da je poslednjih dana primećen „sve izraženiji dim“.

„Prašina, zagađeni vazduh, prljavština… kao da je smak sveta. Ne znam kako živimo ovde“, rekao je Musa Asljani i optužio vladu, gradonačelnika i direktora elektrane, za koga je rekao da je odgovoran za redovno održavanje filtera za pričešćivanje gasova koji se ispuštaju iz elektrane.

„Nikada ih ne menjaju i dim izlazi bez filtracije, a mi ga apsorbujemo. Kao posledicu toga dobijamo razne bolesti“, rekao je Asljani.

Muharem Šatrolji takođe optužuje nadležne institucije i ističe da je problem zagađenog vazduha izraženiji tokom zimske sezone.

„To je očigledno, iako filteri sada rade bolje. Međutim, ima dosta dima, nije dobro, ali nemamo šta da radimo, niko ne preduzima ništa. Stanovništvo je nemoćno, teško je, posebno sada za vreme zimske sezone kada se grejemo na ugalj, mnogo je gore”, rekao je Šatrolji.

Skender Suljovi je naglasio da je u Obiliću vazduh stalno zagađen, ali da je ovih dana dim iz dimnjaka elektrane izraženiji.

„Naročito u tri, četiri sata ujutru, uvek se oseća jak miris, veoma je teško“, rekao je on.

Direktorka za životnu sredinu u opštini Obilić, Fitore Hašani negirala je bilo kakve pritužbe.

„Ovih dana nemamo nikakvih pritužbi na dim. Izveštaji Hidrometeorološkog zavoda i izveštaji KEK-a to dokazuju“, rekla je Hašani.

Ona je dodala da je Opština u tenderskoj proceduri sa Mobilnom laboratorijom koja će izvršiti merenja zagađenja vazduha i naglasila „da je sve u skladu sa zakonom i normama“.

Fitore Hašani je dodala da se naredne godine očekuju ulaganja u životnu sredinu i da će u Obiliću započeti „stvaranje zelenog pojasa“.

Izvor: Kosovo Online

Obilićzagađenje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva