:

:

TV Most

Foto: Vijesti

clock

Septembar 06, 2020   18:48

0

158

Građani se okupljaju na Trgu nezavisnosti u Podgorici

Na Trgu nezavisnosti u Podgorici okupljaju se građani, koji nose crnogorske državne zastave.

Okupljanje je zakazano za 19 časova, a najavile su ga, kako sebe nazivaju crnogorske patriotske organizacije, bez navođenja nijednog imena niti konkretne organizacije koja stoji iza skupa.

Kako "Vijesti" saznaju prema policijskim evidencijama iz drugih gradova je prema Podgorici na skup krenulo između šest i sedam hiljada ljudi, uglavnom privatnim automobilima i sa nekoliko autobusa.

U gradu je primetno prisustvo policije u civilu i uniformama.

Veliki broj građana se ranije nalazio u lokalima u Njegoševoj ulici. 

"Vijestima" iz Uprave policije danima ne odgovaraju na pitanje da li je skup u Podgorici prijavljen.

Takođe nije odgovoreno na pitanje da li je odobren i ko je prijavio skup.

Na glavnom gradskom trgu je postavljena bina, a novinar RTCG Nebojša Šofranac je najavio da će voditi program na skupu.

"Vijestima" nije odgovoreno ni da li će policija, eventualno, kako su to uradili pre dve sedmice, blokirati ulaze u Podgoricu.

Tada je saopšteno da su to uradili zbog sprečavanja širenja zarazne bolesti.

Demokratska partija socijalista (DPS) je ranije sa svojih zvaničnih stranica na društvenim mrežama najavljivala događaj, ali su pojasnili da nisu organizatori.

Javna okupljanja su merama Nacionalnog koordinacionog tela (NKT) ograničena na 100 osoba na otvorenom javnom prostoru, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra između lica, nošenje zaštitnih maski i dezinfekciju ruku odgovarajućim dezinfekcionim sredstvom.

Te mere su se masovno kršile proteklih nedelja na proslavama izbornog rezultata opozicije, na takozvanim auto-litijama i takozvanim anti-litijama.

Policija je 23. avgusta blokirala ulaz u Podgoricu, kazavši da su organizovani dolasci građana sprečeni u cilju sprečavanja širenja koronavirusa u skladu sa merama i naredbama Ministarstva zdravlja.

Institut za javno zdravlje (IJZ) ranije danas je saopštio da je među preko 526 uzoraka, 131 bio pozitivan na novi koronavirus.

Iz IJZ su više puta upozoravali na to da je odgovornost građana u poštovanju mera ključna u borbi protiv koronavirusa, ali i da je svaki skup mimo propisanih mera potencijalna opasnost za javno zdravlje.

Izvor: Vijesti

Crna GoramitingPOodgorica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva