:

:

TV Most

clock

Januar 25, 2016   12:05

0

141

Građani podržavaju suzbijanje sive ekonomije

Na predstavljanju rezultata trećeg istraživanja stavova građana o sivoj ekonomiji, koje je sproveo NALED, rečeno je da je 56 odsto ispitanih građana uvereno da je država odlučna da se izbori sa sivom zonom.

Većina građana takođe veruje da je obim sive ekonomije makar delimično smanjen tokom 2015. godine, rečeno je n a konferenciji za novinare.

Među onima sa kritičnijim stavom, 29 odsto smatra da vlada nije učinila dovoljno da se izbori sa problemom sive ekonomije i oni očekuju bolju kontrolu nelegalnog poslovanja, strožije i češće kazne, kao i snažnije zapošljavanje.

Građani sivu ekonomiju najčešće shvataju kao rad na crno - 33 odsto njih, a da zaradu prima potpuno ili delimično na ruke priznaje gotovo svaki peti radnik.

U poređenju sa podacima s početka 2014. godine, svaki treći više zaposleni bi prijavilo nesavesnog poslodavca, ali 58 odsto to ne bi učinilo zbog straha od gubitka posla.

Svaki četvrti građanin smatra da je siva ekonomija prodaja robe na crno i utaja poreza.

Među ispitanicima 68 odsno njih ističe da dobijaju fiskalni račun kada kupuju hranu i piće dok 27 odsto tvrdi da se to događa ponekad ili nikad.

Zabrinjavajuća je činjenica da 50 odsto ispitanih građana nikada ne traži račun i da 79 odsno njih ne bi prijavilo objekat koji ne izdaje fiskalne račune, što je pad sa 84 odsto u odnosu na mart 2014.

Projekat jačanja konkurentnosti Srbije pokrenuo je NALED u decembru 2013. godine, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (84, USAID), sa ciljem da unapredi poslovno okruženje kroz jačanje fer tržišta i unapređenje konkurentnosti, kao i da kreira inspirativni ambijent za biznis.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva