:

:

TV Most

Foto: RTV Gračanica

clock

Decembar 17, 2019   14:23

0

307

Gradonačelnik Gračanice obišao oskrnavljeno groblje u Lipljanu

Nakon što su neki bezumni ljudi u noći između nedelje i  ponedeljka srušili i oskrnavili devet nedgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u Lipljanu, član Predsedništva Srpske liste Srđan Popović obišao je ovo groblje, a zatim i razgovarao sa meštanima o problemima Srba u ovoj opštini.

„Kada smo svi očekivali da će se problem rešiti , da se porušeni i oskrnavljeni  spomenici poprave i obnove, ipak danas nažalost imamo ponovno rušenje spomenika na istom mestu.

Razgovarao sam sa stanovništvom i ono što sam video da je uznemireno. Pre samo mesec dana 11.11.2019 godine podnet je zahtev opštini Lipljan, da se porušeni spomenici poprave. Međutim početkom ovog meseca, tačnije 04.12.2019 godine stigao je odgovor iz opštine Lipljan sa obrazloženjem da opština nema nadležnost da popravlja spomenike  na groblju. Narednih dana u dogovoru sa meštanima nekoliko njih će  zatražiti da razgovara sa predsednikom opštine Lipljan o novonsataloj situaciji , kao i o problemima sa kojima se suočavaju Srbi u Lipljanu. Zatražiće od opštine video nadzor kako bi se zaštitilo srpsko groblje, kao i veću prisutnost kosovske policije“, rekao je nakon obilaska groblja u Lipljanu član Predsedništva Srpske liste Srđan Popović .

Najnovije zlodelo albanskih ekstremista , koji ni mrtve Srbe ne ostavljaju na miru unelo je dodatno uznemirenje kod preostalih Srba u ovom mestu.

„Ne daju nama živima mira , nego što mrtve  uznemiravaju i to se ponavlja. Prošli put imalo odjeka jer je američki ambasador Filip Kosnet  izneo u UN , ali isvi mediji su preneli Poruka je jasna koja nam se šalje, živi Srbi im ne trebaju , a trude se da ovo groblje unište kako ne bi postojalo ništa srpsko u Lipljanu. Jedinu podršku imamo iz opštine Gračanica jer održavaju ovo groblje“, rekao je meštanin Lipljana Slaviša Mirić.

„Pismeno sam predao opštini Lipljan da se porušeni spomenici obnove, odgovor nije bio u našu korist, navodno ne postoje novčana sredstava za obnavljanje porušenih spomenika.Za sve ove godine gde su uništavani srpski spomenici, samo jednoj porodici su davno novčano pomogli da oni sami poprave spomenik“, rekao je predstavnik srpske zajednice za opštinu Lipljan Slaviša Trajković.

„Ovo rade divljaci, nisu ljudi.Ovo je bruka za čitav Balkan i Evropu, nigde se ne ruše spomenici samo ovde na Kosovu“, rekao je Maksimović Jordan.

Istragu je izvršila forenzička ekipa KP iz Prištine, čiji pripadnici do sada nisu rasvetlili nijedan prethodni slučajskrnavljenja ovog groblja.

Izvor: RTV Gračanica

KiMSrđan PopovićLipljanoskrnavljeno groblje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva