:

:

TV Most

Foto: facebook

clock

Mart 10, 2021   14:50

0

118

Gradski muzej Kosovska Mitrovica poziva građane na saradnju

Gradski muzej u Kosovskoj Mitrovici započeo je akciju prikupljanja kulturnih, umetničkih i istorijskih predmeta sa Kosova i Metohije, od praistorije do dvadesetog veka.

“Muzej obaveštava sve dobronamerne građane Kosova i Metohije koji poseduju kulturno-istorijske predmete ili umetnička dela da se jave Gradskom muzeju, radi sagledavanja i upoznavanja sa predmetima i sa vlasnicima dela, pa da tako pomognu jedinom srpskom muzeju na ovim prostorima. Tako će obogatiti sadržinu muzeja, a time i sadržinu naše istorije na ovim prostorima koja će biti od najveće koristi za građane ovog područja, pružajući im mogućnost da na jednom mestu vide i osete višemilenijumski kulturni tok stvaralaštva i ostavštine KiM” navodi se u saopštenju ove ustanove kulture.

Pod kulturno-umetničkim i istorijskim predmetima podrazumevaju se: arheološki predmeti – antička keramika i grnčarija, staro oružje i oruđe, kubure, kuršumi, bajoneti, alat za obradu metala i zemlje; stara nošnja – vojna, narodna, ceremonijalna; stari novac – rimski, srednjovekovni, novac u vreme kraljevine, hiperinflacije; etno stolarija, drvenarija i ostali ukrasni elementi starih kuća; dela primenjene umetnosti; tehnike… sve starije od 50 godina. Uz navedeno muzej prokuplja i knjišku građu u vidu donacija.

Pored gore navedenog, muzeju je od velike važnosti i prikupljanje likovnih dela prvih poznatih kosovskometohijskih umetnika, među kojima se izdvajaju Svetislav Strala, Jeftimije Jefta Vančetović, Vukosava Vojinović-Mihajlović, Kosovka Filipović, Vlado Radović, Dimitrije Paramendić Dima, Cvetko Jerotijević.

”Muzej je u obavezi da prikuplja, čuva i izlaže dela i antikvitete radi dalje popularizacije i prezentacije kulturne ostavštine sa ovih prostora. Svaki darodavac dobiće zahvalnicu muzeja, ugovor o daru, pozajmici ili otkupnini” stoji u saopštenju.

Izvor: Saopštenje

KiMKosovska MitrovicaGradski muzej
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva