:

:

TV Most

clock

Mart 15, 2015   10:22

0

224

Grafike i crteži Nađe Stamenović


Pojedini radovi su sublimat grafike i crteža u jednom rešenju čineći kombinaciju različitih, a srodnih tehnika, ujedno preispitujući odnose grafika-crtež, crtež-grafika. Akcenat je na izmeštanju crteža i grafike iz klasičnih, uobičajnih okvira preko eksperimentisanja i traganja kroz samu tematiku radova.

Tematski, u svojoj osnovi rad se bavi razmišljanjem na temu ljudskih životnih apetita i zadovoljenja istih kroz rasčlanjivanje, seciranje u metaforičkom smislu, prikazano kroz objekte svakodnevne konzumacije.

Glad biva preobražena u umetnost serviranu na tacni ili poslužavniku. Stvarna hrana, kao i veštačke/krpene zamene simbolično su prikazane kroz divljač. Kontrasti grubog i finog, pribor za sečenje naspram krhkog Wedwood porcelana.

Signifikacija je upečatljiva, bilo etiketirano, potpisano, grafički utisnuto ili jednostavno obeleženo, oko životinjskih gležnjeva ili na poleđini tanjira, ostaje zapečaćeno na radovima kao žig ili kartica sa praznim prostorom za novo utiskivanje/ispisivanje. Portretisanje priručnog materijala predstavljenog pedantno poređanog na poslužavniku, ulazak u materijalizaciju do tančina, hirurško zašivanje i ponovno povezivanje u celinu, jesu karakteristike ovih radova koji sadrže određenu dozu estetike vidljive kroz dekorativni prikaz u vidu dezena koji su podcrtani floralinim motivom.

Nađa Stamenović rođena je u Beogradu 1983. godine. Godine 2009. godine diplomirala je na Fakultetu Likovnih Umetnosti u Beogradu, na grafičkom odseku. Član ULUS-a od 2010. godine, a učestvovala je na mnogim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva