:

:

TV Most

clock

Mart 28, 2019   14:42

0

217

Grčka i Srbija potpisale memorandum o ekološkoj saradnji

Ministri zaštite životne sredine Srbije i Grčke, Goran Trivan i Sokratis Famelos, potpisali su danas u Beogradu memorandum o saradnji kojim su dogovorili razmenu iskustava, specijalizovanih znanja i stručnjaka u ovoj oblasti, studijske posete i stvorili osnov za održavanje skupova o inovacijama u sektoru zaštite životne sredine.

Ministri su se složili oko važnosti značaja razvoja odnosa koji se zasnivaju ne samo tradicionalnom prijateljstvu dve države nego i dva naroda, koji traju već vekovima.

Podsetivši na značaj podrške Grčke Srbiji ne samo u oblasti zaštite životne sredine već i oko pitanja teritorijalnog integriteta, ministar Trivan je izneo uverenje da će memorandum omogućiti tesnu saradnju za "pokretanje zajedničkih inicijativa, ne samo regionalnog značaja već i evropskog i svetskog značaja".

On je naglasio da će Srbija na putu ka Evropskoj uniji iskoristiti iskustva Grčke u oblasti zaštite životne sredine.

"Grčka kao zemlja EU je veoma iskusna u mnogim poslovima koje se tiču životne sredine, i onako kako se može očekivati od pravih prijatelja, oni su potpuno spremni da sa nama podele kako pozitivna tako i negativna iskustva iz čitavog tog procesa prilagođavanja standardima EU kada je u pitanju životna sredina, i mi smo im neizmerno zahvalni na tome", rekao je Trivan i dodao da su državne politike Srbije i Grčke u oblasti životne sredine identične.

Memorandumom su definisane oblasti kao što su cirkularna zelena ekonomija, prerada otpadnih voda, zaštite prirode i zaštićenih dobara, rekao je Trivan.

Ministar Famelos je ocenio da je memorandum službeni dokaz dobre saradnje Srbije i Grčke "kojim su iskazani spremnost i volja da se sarađuje i zajednički radi u ovoj oblasti", a od strane Grčke ovaj dokument je puna podrška Srbiji da odlučuje od svojoj budućnosti.

"Podržavamo vašu zemlju u svim njenim naporima a posebno podržavamo njeno učešće u organizacijama Ujedinjenih nacija kao što su UNEA i UNEP, i želim da vam kažemo da u potpunosti podržavamo vaše napore da postanete članica Evropske unije", rekao je Famelos.

On je podsetio na ciljeve održivog razvoja i Pariski sporazum o klimi i rekao da će sve zajedničke inicijative biti u skladu sa tim dokumentima.

Famelos je istakao izgradnju prijateljskih odnosa, promovisanje mira, i gradnju mostova između država kao osnov i za ostvarenje ciljeva u oblasti zaštite životne sredine.

" Mi smo se memorandumom dogovorili da sarađujemo u razmeni iskustava, razmeni specifičnih stručnih znanja, razmeni stručnjaka i studijskim posetama, organizovanje različitih obuka na kojima će se učiti i razgovarati o inovacijama koje su vrlo bitne za oblast zaštite životne sredine", rekao je grčki ministar.

Grčki ministar najavio je da će sutra predstavnici 20 kompanija iz Grčke koje posluju u oblasti zaštite životne sredine boraviti u Beogradu i imati sastanke sa kolegama iz Srbije.

Kako je rekao biće to prilika ne samo za razmenu znanja na ekonomskom nivou već i da se razmišlja o zajedničkim projektima koji se mogu realizovati ne samo na lokalnom i regionalnom nivou već i na nivou Evropske unije.

Trivan: Do kraja godine rezolutne mere oko plastike

Srbija želi da prati sve značajne odluke u oblasti životne sredine pa će "svakako ići ka tome što je EU odlučila" rekao je danas ministar zaštite životne sredine Goran Trivan povodom zakona kojim je Evropski parlament zabranio plastične predmete za jednokratnu upotrebu.

"Svakako idemo ka tome što je Evropska unija na neki način odlučila. Mi znamo za to, oni su već ranije zauzeli politički stav da će ići ka tome i sada ga formalizuju. I videćete da ćemo već do kraja ove godine imati vrlo rezolutne mere koje će ići u tom pravcu", odgovorio je Trivan na pitanje o evropskom zakonu kojim će od 2021. u EU biti zabranjeni pribor za jelo i plastični tanjiri za jednokratnu upotrebu, plastične slamke, štapići za uši od plastike, kao i štapići za pridržavanje balona, te kutije za hranu i čaše od ekspandiranog polistirena.

On je podsetio da je neke pilot mere, kao one za plastične kese u Srbiji već primenjene.

Na pitanje kada čhe mere oko plastike zaživeti u Srbiji, Trivan je odgovorio: "To ćemo videti".

"Moramo da dobro proanaliziramo situaciju u svojoj zemlji zbog puno, ne samo interesa, nego i konkrentih situacija koje će se dogoditi potencijalnim ukidanjem korišćenja plastike. Mora se pametno pristupiti, analizirati temeljno, a što se mene tiče nesumnjivo je da ćemo ići ka toj odluci samo je pitanje samog termina kada ćemo to uraditi", rekao je Trivan.

Izvor: Танјуг

GrčkaSrbijamemorandumsaradnja
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva