:

:

TV Most

clock

Novembar 24, 2022   12:30

0

123

Grčka, Poljska, Malta i Belgija protiv ograničenja cena gasa

Grčka, Poljska, Malta i Belgija su države članice Evropske unije koje su odbacile predlog o ograničavanju cena gasa na 275 evra po megavat satu (MVh), nakon što se 27 ministara energetike iz evropskog bloka sastalo danas da razgovaraju o više načina za smanjenje troškova energije.

Poljska ministarka za klimu Ana Moskva izjavila je da je plan smešan i da nije prihvatljiv jer je predložena cena u ovom trenutku daleko iznad tržišne, preneo je Rojters.

Belgijska ministarka energetike Tine Van der Straten rekla je po dolasku na razgovore da je tekst koji se nalazi na stolu nezadovoljavajuć i da ne navodi jasno da li će uticati na cene. Njihov grčki kolega Konstantinos Skrekas kazao je da je ograničenje od 150-200 evra po megavat satu "realno".

"To bi moglo da nam pomogne da smanjimo cene gasa i samim tim smanjimo cenu struje, što je veliki izazov u Evropi ove zime", istakao je Skrekas.

Malta je, takođe, bila nezadovoljna predloženom gornjom granicom cena, pri čemu je njena ministarka energetike i životne sredine Mirijam Dali rekla da strogi uslovi potrebni da bi se mehanizam pokrenuo to čine gotovo nemogućim.

Čak 15 zemalja EU zahtevaju ograničenje troškova za energente nakon što su cene gasa rekordno skočile prošlog avgusta, a Rusija smanjila isporuke Evropi nakon sankcija Zapada zbog rata Moskve protiv Ukrajine.

Tome se protivi manji, ali moćan tabor koji predvodi najveha ekonomija EU - Nemačka.

Zajedno sa Holandijom, Švedskom, Austrijom i Finskom, oni navode da bi ograničenje moglo da izmesti snabdevanje gasom negde drugde i da smanji podsticaje za smanjenje potrošnje gasa.

Komisija je predložila da se ograniči cena na Holandskoj berzi gasa Title Transfer Faciliti (TTF) ako premašuje 275 evra/MVh u trajanju od dve nedelje i ako, istovremeno, cene budu 58 evra više od cene tečnog prirodnog gasa (LNG) za 10 uzastopnih trgovačkih dana.

Estonska ministarka Rina Sikut je jedina kazala da je plan prilično u redu, kao privremena mera i samo ako se bavi ekstremnim povećanjem cena, ali ne kao trajno rešenje.

"Evropa i dalje mora da bude atraktivno tržište gasa", rekla je Sikut i dodala da bilo koje mere u vezi sa fosilima i gasom ne rešavaju problem.

"Potrebna nam je lokalna, pristupačna energija koja ima mali uticaj na životnu sredinu - a to je obnovljiva energija", istakla je ona.

Izvor: T a n j u g

RusijaEvropagasGrčkaMaltaBelgijaPoljska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva