:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Maj 27, 2019   13:36

0

202

Grčke i srpske kompanije za jačanje saradnje

U Beogradu su danas organizovani poslovni susreti srpskih i grčkih kompanija iz sektora građevinskog materijala, a u cilju da se pomogne srpskim kompanijama da lakše i brže uspostave kontakt sa potencijalnim partnerima iz Grčke.

Poslovni skup u hotelu "Metropol" u Beogradu organizovali su ambasada Republike Grčke u Beogradu u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Enterprise Greece. Opunomoćeni ministar za ekonomsko- trgovinske odnose u Ambasadi Grčke u Beogradu Lambis Kounalakis rekao je da je ovaj sastanak veoma važan za srpske i grčke kompanije budući da privredna saradnja dve zemlje poslednjih godina beleži sve bolje rezultate.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u 2018. godini ukupna spoljnotrgovionska razmena u robi sa Grčkom iznosila je skoro 500 miliona evra.

Na današnjem sastanku, kako je rekao, učestvuju predstavnici 15 grčkih kompanija iz različitih oblasti u sektoru građevinskog materijala koje će sa srpskim kolegama razmotriti na koji način mogu da razviju i unaprede saradnju.

On je podsetio da mnoge grčke kompanije već posluju u Srbiji i pohvalio poslovnu klimu.

"Optimističan sam i u pogledu buduće saradnje", rekao je Kounalakis i ukazao i na to da se beleži i porast broja turista iz Grčke u Srbiju.

Rukovodilac Centra za Evropu u Privrednoj komori Srbiji Marija Sepi rekla je da tradicionalno dobru političku saradnju prati i dobra privredna saradnja Grčke i Srbije.

"Današnji sastanak prilika je da se kompanije upoznaju, da dođe do konkretnih rezultata i sirenja saradnje", rekla je Sepi.

Sepi ističe da potencijala za jačanje saradnje ima u oblasti ekologije, građevinskog materijala, industriji nameštaja, ali i turizmu imajući u vidu da sve više Grka dolazi u Srbiju.

Kao primer dobre saradnje među kompanijama ona je navela sporauzm o saradnji "Karneksa" i grčke firme "Creta Farms" čiji su se proizvodi našli u asortimanu "Karneksa".

Ona je podsetila da je proteklom periodu bilo dosta poslovnih susreta i da se u narednom periodu očekuju rezultati.

Izvoz u Grčku u prošloj godini iznosio je skoro 180 miliona evra išto je rast od 10, 4 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Na listi zemalja u koje Srbija izvozi svoje proizvode, Grčka zauzima 22. mesto.

Prošle godine uvoz je iznosio 305, 8 miliona evra i to je rast za 6, 8 odsto u odnosu na 2017.

Vodeći izvozni proizvodi Srbije u Grčku prošle godine bili su katode i sekcije katoda od rafinisanog bakra, potom sladoled, hartija i karton, vreće i kese, gume, polietilen u primarnim oblicima, voda, hrana za pse i mačke.

Što se tiče uvoza, među proizvodima koji su se najviše uvozili u Srbiju su nerazvrstana roba po CT-roba na skladištenju, ploče i trupci od legura aluminijuma, čelik betonski, polistirol za ekspandiranje u primarnim oblicima, ploče i trupci od legura aluminijuma, polietilen, pomorandže.

Prema podacima Agencije za privredne registre Srbije, najveći broj privrednih subjekata iz Grčke u Srbiji posluje u oblasti trgovine na veliko i malo i popravci motornih vozila, stručnoj, naučnoj, inovacionoj i komunikacionoj delatnosti, prerađivačkoj industriji, građevinarstvu, administrativnoj i pomoćnoj službi.

Najveće interesovanje grčkih investitora prisutno je u sektorima industrija hrane i pića, infrastrukturi, energetici, zaštiti životne sredine i transportu.

Takođe, postoji interesovanja za ulaganja u sektor energetike, obnovljive izvore energije, organsku proizvodnju, turizam i inovacije.

Izvor: Танјуг

SrbijaGrčkagrađevinarstvo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva