:

:

TV Most

clock

Januar 25, 2019   14:39

0

228

Grčki parlament podržao Prespanski sporazum

Grčki parlament podržao je sprovođenje Prespanskog sporazuma, javlja Bi-Bi-Si (BBC).

Kako prenosi agencija ANA, 153 poslanika izjasnila su se "za" sporazum kojim se menja ime Makedonije.

Ovim je okončan 27-godišnji spor o imenu Makedonije, a Grčka, zauzvrat, neće sprečavati ulazak te države u NATO alijansu.

Sinoć su u centru Atine održani novi protesti protiv ratifikacije Prespanskog sporazuma. Zbog incidenata tokom protesta, policija je uhapsila najmanje 10, a privela 133 lica.

Kikilias: Prespanski sporazum destabilizuje region

Prespanski sporazum izaziva ogromnu nacionalnu štetu, destabilizuje region i nad Grčku nadnosi crne oblake, rekao je Vasilis Kikilias iz redova najveće grčke opozicione stranke Nova demokratija za Open TV.

"Nema dogovora koji je problematičniji, štetniji za naša nacionalna pitanja i sramotniji od ovoga. Razumem kolege koji su imali drugačije mišljenje, ali ne i one koji su samo pre nekoliko meseci rekli da nikada neće odustati od naše Makedonije", istakao je Kikilias.

Sa druge strane, nezavisni poslanik u grčkom parlamentu Spiros Danelis je rekao da je "njegova savest kristalno čista i da će u današnjem procesu glasanja biti sa Grcima".

Danelis je napao Novu demokratiju, rekavši da je njihova politika demagoška, kratkovida i licemerna.

"Ne bojte se iredentizma ako ne kreirate iredentiste. Mi smo istinski patrioti, koji ne samo što ne predaju Makedoniju, već je vraćaju", kaže Danelis.

Izvor: Танјуг

Prespanski sporazumSeverna MakedonijaGrčka
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva