:

:

TV Most

Foto: EPA-EFE

clock

Septembar 28, 2023   9:56

0

56

Grčku pogodilo novo nevreme, teška situacija u Volosu i na Eviji

Grčku je pogodilo novo nevreme, a najteža situacija je u oblasti grada Volosa i ostrva Evije, gde su blokirani putevi, a veći deo stanovništa ostao bez struje. 

Obilne padavine koje je u sredu donela oluja "Elijas" pogodile su severni deo Evije, grčkog ostrva koje je bilo ugroženo šumskim požarima 2021, kao i region Tesaliju, koji je početkom ovog meseca pogođen olujom "Danijel".

Veliki deo grada Volosa ponovo je pod vodom i blatom, vatrogasci i vojska su evakuisali ljude iz kuća i automobila, a stanovnici ponovo nemaju struju.

Voda se rano jutros na nekoliko mesta povukla, pa su mnogi putevi otvoreni, ali su mnogi i dalje nepristupačni.

U gradu je ponovo počela da pada kiša, koja je prethodnog dana izazvala bujice i poplave u centralnom delu Grčke.

Prema rečima predstavnika vatrogasne jedinice, u nekoliko delova Volosa voda dostiže visinu od 50 centimetara, prenosi Katimerini. Putevi u ovoj oblasti zatrpani su tonama kamenja i blata i područje je neprepoznatljivo. Deo stanovništva morao je da napusti svoje domove, a mnogo vozila je odnela bujica.

Pripadnici grčke vojske oslobodili su putnike koji su devet sati bili zaglavljeni u svojim vozilima čekajući pomoć, prenosi ERT.

Zbog situacije koja je nastala u Volosu posle novog udara olujnog nevremena, gradonačelnik Ahileas Beos izašao je rano ujutro da proveri stanje na ulicama.

"Tužan sam, nemam snage da govorim, to je situacija koju ne mogu da vam opišem", rekao je gradonačelnik novinarima televizije ERT.

Istakao je da su životi bili ugroženi i da 70 do 80 odsto Volosa nema struju, dok je nastao i problem sa snabdevanjem vodom.

Situacija je teška i na Eviji, gde je jutros odlučeno da se, po nalogu gradonačelnika, zabrani saobraćaj u širem području oblasti Asmini, Pefki, Artemisio i Guves, zbog razvoja opasnih vremenskih uslova. 

Poslednjih nekoliko sati je veoma teško u Istiji i široj okolini, gde su u akcija spasavanja vatrogasci morali da intervenišu kako bi oslobodili majku i malo dete koji su bili okruženi vodom.

Spasioci čamcima stižu i do drugih sela centralne i severne Evije.

Kretanje vatrogasnih snaga iz centra Halkide do severne Evije nije moguće, pošto su putevi neprohodni, a građevinske mašine su cele noći radile kako bi omogućile prolaz spasilačkih ekipa.

Prema najavama meteorologa, grčki regioni koji danas mogu da očekuju obilne padavine i jake oluje uključuju prefekturu Atika i grad Atinu, a predviđaju se lokalno jake kiše i oluje do podneva u okolini Volosa, na Sporadima i Eviji, u oblastima Ftiotida, Fokida i Beotija.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva