:

:

TV Most

clock

April 03, 2020   12:39

0

236

Grdžaljiu: Ne treba eksperimenti s reciprocitetom

Bivši predsednik kosovske Privredne komore Safet Grdžaljiu ocenio je danas ne bi trebalo eksperimentisati sa merama reciprociteta koje je prema Srbiji uveo vršilac dužnosti premijera Aljbin Kurti i istakao da dijalog nema alternativu.

On je ukazao da se mora voditi računa da budu ispunjene obaveze iz sporazuma potpisanih u Briselu i CEFTA sporazuma.

On takođe smatra da sve strane moraju dati svoj maksimum kako bi se ojačao dijalog u cilju eliminisanja svih barijera.

"Mi smo svedoci toga da ne postoje barijere samo na relaciji Priština - Beograd, ne postoje samo na relaciji Sarajevo - Podgorica, ima tu dosta barijera i kada je u pitanju Makedonija i Srbija, Albanija - Makedonija. Ako region misli da ide napred mora da zaustavi takmičenje ko će višebarijera da postavi", rekao je Grdžaljiu za Kosovo online.

Istakao je da sada, u vreme pandemije mora biti pronađen način da se eliminišu barijere ako ni zbog čega drugog, onda zbog humanitarne strane.

"Moramo da minimiziramo tenzije i ojačamo ekonomsku saradnju, jer samo tako mi možemo izgraditi bolju budućnost za sve nas u regionu", kaže Grdžaljiu.

On smatra i da bi uvođenje reciprociteta prema Srbiji moglo dodatno da pogorša saradnju sa SAD i ukazuje da su SAD od Kosova tražile da bezuslovno ukine takse na robu iz Srbije.

Ističući da "tzv. Kosovo ne bi bilo tu gde jeste bez Amerike", on je poručio da bilo koja odluka da se donese mora uvek biti u saglasnosti sa međunarodnim silama.

"Trenutni odnosi Vašington - Priština ne idu u prilog tome da ćemo imati više investicija, ne ide u prilog tome da ćemo imati bolju saradnju. U tom kontekstu, bez obzira na političku agendu i neki predizborni diskurs govora kosovske vlade, ipak partnerstvo i prijateljstvo sa SAD i državama EU je od velikog značaja. Na kraju krajeva Kosovo je plod jednog takvog angažovanja, pogotovo angažovanja SAD", zaključio je Grdžaljiu.

Izvor: Танјуг

KiMtaksereciprocitetdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva