:

:

TV Most

Foto: EPA-EFE

clock

Februar 11, 2020   20:00

0

142

Grenel: Put ka normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine je dug

Specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je da je uprkos postignutom napretku put ka normalizaciji odnosa dug, prenosi Ljajmi.

Grenel je u intervjuu Hjuu Hjuitu, govoreći o nedavnim sporazumima o pokretanju avio-linije i železnice između Beograda i Prištine, istakao da je pravi cilj američkog predsednika Donalda Trampa da iskoristi ekonomiju za pokretanje političkih procesa.

"Kada je predsednik Tramp tražio da utvrdim da li su lideri tzv. Kosova i Srbije zainteresovani za postizanje bilo kakvog dogovora, započeo sam razgovore. Moj prvi sastanak bio je sa poslovnom zajednicom sa obe strane i ono što sam saznao je da oni zaista žele da normalizuju svoje ekonomske odnose. Ono što smo shvatili je da je potrebno normalizovati avio-liniju i železničku liniju. Želeli smo da imamo prvi let Priština-Beograd posle 21 godinu. Tako da smo započeli rad na tome i uspeli smo da postignemo dogovor. Prava namera Trampa je da koristi ekonomiju za pokretanje političkog procesa napred", poručio je Grenel.

On je istakao i da pokušavaju da podstaknu obe strane da se pomire, ali da ne nameću američku ideju.

"Mislim da u tipičnom stilu administracije Donalda Trampa guramo strane da se dogovore i pokušavamo da nenamećemo američku ideju, već da kažemo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju i kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju, da li imate političku volju da idete napred, otvarate radna mesta za mlade i menjate ekonomiju? I mislim da je odgovor da, iako je politička situacija teška. Stalno govorim stranama da pokušavamo da se koncentrišemo na ekonomiju i pokušamo da otvorimo radna mesta za mlade kako ne bi napustili region. Ostavimo političke probleme po strani dok ne stvorimo zamah u ekonomiji", zaključio je Grenel.

Izvor: Kosovo online/Lajmi

KiMGreneldijalog Beograda i Prištinetakse
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva