:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Septembar 19, 2020   10:56

0

178

Grenel stiže u Beograd

Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, u utorak 22. septembra dolazi u Beograd.

 

Pre njega u ponedeljak u Srbiju će doći i delegacija američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC), koju će predvoditi izvršni direktor Adam Boler.

Predstavnici DFC će u našoj zemlji ostati četiri dana. Dolaskom američke delegacije počinje i konkretna realizacija sporazuma koji je početkom septembra potpisan u Beloj kući, a koji Srbiji garantuje veliki ekonomski napredak, budući da se radi o velikim investicijama.

Prema rečima Dejana Miletića, direktora Centra za proučavanje globalizacije, Grenela zanimaju dodatni dogovori koji bi mogli da se postignu do novembra, kada se održavaju američki predsednički izbori.

"Pored toga, Grenel ima značajnu ulogu u formiranju kancelarije DFC. Taj deo posete biće u svečanijem tonu jer će označiti početak ozbiljnije ekonomske saradnje, koja predstoji u narednom periodu. Još jedna važna stavka, sa rukovodstvom Srbije mogao bi da razgovara o tome kako implementirati određene tačke sporazuma na način da što pre budu pokrenuti ti projekti i da se vidi šta bi u narednom periodu bili prioriteti saradnje Albanaca i Srba", smatra Miletić.

Dodaje da Amerika prati razvoj dijaloga Beograda i Prištine, koji se vodi u Briselu:

"Videćemo da li je tu potrebna pomoć Amerikanaca, da li mogu da doprinesu nekim rešenjima, koordinišući albansku i našu stranu. Iako im sad taj politički deo nije prioritetan, oni prate razvoj dešavanja i bili su prisutni tokom uspostavljanja Briselskog sporazuma i zato imaju određenu odgovornost da isprate sve."

Izvor: Alo

Ričard GrenelBeograddijalog BG-PRSAD
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva