:

:

TV Most

clock

Januar 23, 2020   19:13

0

45

Grenel u Beogradu: SAD ne žele da gube vreme

Specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Kosova i Srbije izjavio je po dolasku u Beograd da oseća dobru energiju od obe strane i dodao da mu predsednik SAD Donald Tramp neće dozvoliti da ovo dugo radi ukoliko ne bude bilo napretka.

"Mi ne želimo da gubimo naše vreme", dodao je Grenel na pitanje Radija Slobodna Evropa kada SAD očekuju da Srbija i Kosovo postignu dogovor, s obzirom da je dijalog koji se odvijao u Briselu uz posredovanje EU, faktički suspendovan već 14 meseci.

Grenel je rekao i da SAD nemaju posebne ideje koje će izložiti svojim sagovornicima u Beogradu, već da je njegova namera da "dve strane pogura jednu ka drugoj".

"Imam entuzijazam da nas povedem napred, umesto u nazad i da vidim mogu li dve strane da razgovaraju i da prošlost ostave u prošlosti. Mislim da je malo vremena da se iskoristi ova prilika i zaista se nadam da će i Srbi i narod Kosova i njihove vlade iskoristiti ovu priliku", poručio je Grenel u rezidenciji američkog ambasadora u Beogradu.

Specijalni izaslanik predsednika SAD će se sutra ujutru 24. januara sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Rekao sam na Kosovu da moraju da ukinu takse, ali ću istovremeno insistirati i da Srbija prestane s kampanjom za povlačenje priznanja Kosova. To mora da se dogodi u isto vreme i, da budem iskren, mislim da će se to uskoro desiti", rekao je Grenel novinarima u Beogradu.

Grenel je izjavio i "da poslovna zajednica i Srbije i Kosova želi da se to dogodi i da obični ljudi pozivaju na to" i dodao da fokus treba da bude na razvoju ekonomije i otvaranju novih radnih mesta, a ne na političkim pitanjima.

Izvor: RSE,Kosovo Online

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva