:

:

TV Most

clock

Februar 15, 2024   15:15

0

58

Grlić Radman: Notu Srbije treba ignorisati; Problematično reagovanje Vučića

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman izjavio je danas da se nema šta odgovoriti na notu Srbije, nakon paljenja lutke s likom predsednika Srbije Aleksandra Vučića na karnevalu u utorak u Kaštel Starom, i dodao da je treba ignorisati.

"Tu se nema šta odgovoriti. To treba ignorisati. Videću uopšte šta piše u toj noti, ali kakve veze ima ta nota s državnim institucijama", upitao je Grlić Radman.

Srbija je uputila protestnu notu Hrvatskoj nakon što je na karnevalu u Kaštel Starom zapaljena lutka sa likom Vučića. Istovremeno je zapaljena je i lutka sa likom predsednika Rusije Vladimira Putina.

Grlić Radmanu je jedino problematična Vučićeva reakcija, za koju je rekao da je "pogodak u ništa".

Grlić Radman kaže da je to tradicija u Hrvatskoj. "To je deo običaja, ljudi se vesele i zabavljaju. Kad se spali lutka, nastavlja se dalje živeti, novi je dan. Čini mi se da sam i ja bio spaljivan, u Trilju ili Sinju", rekao je Grlić Radman i dodao da se on zbog toga nije ljutio.

"Čemu takva nervoza? Mislim da je, što bi se reklo u Sinju, to pogodak u ništa predsednika Vučića", naveo je Grlić Radman, prenela je Hina.

Reagujući na spaljivanje lutke s njegovim likom, predsednik Vučić je novinarima u Nišu juče rekao:

"Kad su mi spaljivali kuće i crkvu, šta je jedna lutka. Kod njih su izgleda spaljivanja tradicionalna. Siguran sam da je moj otac ponosan da sam im ja najveći problem, a oni mu ubili oca i dedu". Dodao je i da bi mu bilo krivo da su umesto njega izabrali nekog drugog Srbina.

Za Grlić Radmana je ovakva reakcija Vučića "neobična i problematična", jer smatra da je rekao "puno stvari koje nisu u redu".

"Kao prvo, dobrosusedski odnosi se ostvaruju dijalogom, saradnjom. Mislim da tu Srbija ima puno razloga da se malo više angažuje", rekao je Grlić Radman.

Ranije danas o paljenju lutke s likom Vučića oglasili su se Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) i njihov lider Tomislav Žigmanov, koji je i ministar u Vladi Srbije.

Njihova reakcija je potpuno suprotna reakciji Grlić Radmana. Iz DSHV su osudili ovaj incident, ocenivši ga "ogavnim i monstruoznim".

"Neprimereno i tačka! Bez ikakve zadrške i daleko od želje da uvažimo kakve god okolnosti, smatramo ovaj čin ogavnim i monstruoznim", saopšteno je iz DSHV na mreži Iks.

Ovim povodom odvojeno se oglasio i Žigmanov porukom da je reč o nedopustivom događaju.

Sramotno i za svaku osudu. Granice u svemu treba da postoje, pre svega u pristojnosti i odgovornosti jer u protivnom krugovi dozvoljenog postaju bezgranične, napisao je Žigmanov na mreži Iks.

DSHV i Žigmanov osudili paljenje lutke sa likom Vučića

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) osudio je paljenje lutke s likom predsednika Srbije, ocenivši taj čin "ogavnim i monstruoznim".

"Neprimereno i tačka! Bez ikakve zadrške i daleko od želje da uvažimo kakve god okolnosti, smatramo ovaj čin ogavnim i monstruoznim", saopšteno je iz DSHV na mreži Iks.

Ovim povodom odvojeno se oglasio lider DSHV i ministar u Vladi Srbije Tomislav Žigmanov porukom da je reč o nedopustivom događaju.

"Sramotno i za svaku osudu. Granice u svemu treba da postoje, pre svega u pristojnosti i odgovornosti jer u protivnom krugovi dozvoljenog postaju bezgranične", napisao je Žigmanov na mreži Iks.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva