:

:

TV Most

clock

Septembar 09, 2022   17:14

0

127

Grosi: Odmah prekinuti granatiranje NE Zaporožje; Rusija podržava poziv na prekid

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi zatražio je danas hitno obustavljanje granatiranja područja nuklearne elektrane Zaporožje i uspostavljanje zaštitne zone bezbednosti.

"Granatiranje oko NE Zaporožje mora prestati a zona nuklearne sigurnosti i zaštite bezbednosti mora odmah biti dogovorena", naveo je Grosi na društvenim mrežama.

Grosi je zatražio hitni prekid granatiranja na celom području navodeći da su napadi doveli do isključenja struje gradu Energodaru, koji je pored nuklearke.

"Samo to će obezbediti sigurnost i bezbednost osoblja (NE) i da Energodar ponovo dobije struju, kao i elektrana.

Nuklearka Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra u blizini Energodara i od marta je pod kontrolom ruskih snaga.

I pored toga, ukrajinska strana optužuje rusku vojsku da granatira to podrucje, dok iz Moskve navode da je zona nuklearke na udaru ukrajinskih snaga.

18:35 - Rusija podržava poziv za prekid granatiranja NE Zaporožje

Rusija podržava poziv generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaela Grosija da se hitno zaustavi granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje (ZNPP) i obližnjeg grada Energodara, izjavio je danas ruski ambasador u IAEA Mihail Uljanov.

"U potpunosti podržavamo apel i zahtev generalnog direktora IAEA da hitno mora da prestane granatiranje grada Energodara i nuklearne elektrane Zaporožje", naveo je Uljanov na Tviteru, a prenosi Rojters.

Grosi je ranije danas zatražio hitno obustavljanje granatiranja područja nuklearne elektrane Zaporožje i uspostavljanje zaštitne zone bezbednosti.

On je zatražio hitni prekid granatiranja na celom području navodeći da su napadi doveli do isključenja struje gradu Energodaru, koji je pored nuklearke.

Nuklearka Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra u blizini Energodara i od marta je pod kontrolom ruskih snaga.

Ukrajinska strana optužuje rusku vojsku da granatira to podrucje, dok iz Moskve navode da je zona nuklearke na udaru ukrajinskih snaga.

Izvor: T a n j u g

GrosiIAEANE Zaporožje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva