:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

April 03, 2022   21:59

0

141

Grubješić: Jako dobra izlaznost, bez iznenađenja pri vrhu

Potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić ocenila je večeras da je očekivana izlaznost između 58 i 60 odsto jako dobra za Srbiju i navela da visoka izlaznost može da iznenadi samo u pogledu ulaska pojedinih partija u parlament, ali ne kada je reč o rezultatima "pri vrhu" liste.

Grubješić je za T a n j u g  rekla da je izlaznost od 60 odsto "plafon" i ukazala da je ona veća nego pre dve godine jer tada deo opozicije bojkotovao izbore.

"Sada su svi izašli, a građani su odgovorili na pozive da se izađe i mislim da je ovo pristojna i jako dobra izlaznost za Srbiju i za naše uslove", navela je Grubješić.

Na pitanje da li će ovako visoka izlaznost dovesti do iznenađenja na izborima, Grubiješić je navela da može da bude iznenađenja u pogledu ulaska neke partije u parlament, ali da ne veruje "da će se nešto pri vrhu drastično menjati sa možda dva procenta veće izlaznosti".

Ona je naglasila da je nepravilnosti uvek bilo na izborima, ali da ne bi smeli da se događaju fizički incidenti, poput današnjeg napada na lidera PSG Pavla Grbovića i poslanika SNS Bratislava Jugovića.

"To je prelazak granice", naglasila je Grubješić.

Ocenila je i da je potrebno promeniti način glasanja i modernizovati ga tako što će se uvesti elektronsko ili automatsko glasanje.

Grubješić smatra i da je potrebno da Srbija dobije Državnu izbornu komisiju, gde će, kako je rekla, sedeti profesionalci, koja se neće menjati kod svakog izbornog ciklusa i gde stranke neće imati upliva.

Na pitanje da li je u redu to što je RIK najavio da će sutra posle 20 časova biti objavljeni preliminarni rezultati, a da se pre toga neće oglašavati, Grubješić je rekla da to govori o tromosti RIK-a.

"Ne može RIK da bude brži, ograničeni su raznim pravilima i procedurama. To je maksimum koji mogu da daju", rekla je Grubješić i ocenila da će biti vremena da se razmišlja o osavremenjivanju procesa glasanja.

Izvor: T a n j u g

Suzana GrubješićizboriizlaznostRIK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva