:

:

TV Most

Foto: AFP

clock

Septembar 13, 2021   18:25

0

133

Grubješić: Merkel je žena s istoka koja je vladala Zapadom

Gostujući danas na TV Танјуг Suzana Grubješić, nekadašnja potpredsednica vlade Srbije zadužena za evropske integracije rekla je povodom posete nemačke kancelarke Angele Merkel Srbiji da je Merkelova "žena sa istoka, koja je vladala Zapadom".

"To je moja prva pomisao o njoj i svemu što je učinila za Nemačku, EU i svet dok je bila kancelarka Nemačke. Na žalost, ona je najavila da se neće ponovo kandidovati", rekla je Grubješić i ukazala da će Merkelova ostati na čelu vlade dok se ne formira nova, a to bi moglo da potraje izvesno vreme.

Grubješić je ocenila da će se EU možda i teže privići na odlazak Merkelove od Nemačke i Nemaca.

"Bez njene glavne reči nisu donošene važne odluke jer se znalo da je ključ bio u, kako je rekao, jedan od njenih bliskih saradnika, "strateškom strpljenju Angele Merkel".

Iako je tokom migrantske krize Merkelova prilično polarizovala nemačko društvo, Grubješić podseća da mnoge ankete koje su sprovedene u nemačkoj ukazuju da bi i na ovim izborima ona imala velike šanse da pobedi.

Grubješić je ocenila da je Merkelova bila saveznik Srbije i podsetila da je svojevremeno doprinela da se neutralizuje neumesna izjava tadašnjeg premijera, danas predsednika Hrvatske Zorana Milanovića koja je pretila da eskalira u "trgovinski rat" između dve zemlje.

Izvor: Танјуг

GrubješićMerkel
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva