:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Maj 05, 2019   10:09

0

270

Grubješić: Mi smo dvorište Evrope i ona mora da brine o njemu

Čitav Balkan je postao jedno igralište između velikih i regionalnih sila, kaže generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić. Upozorava da ukoliko se EU ne zainteresuje više za region mogli bi da "uskoče" i neki drugi akteri.

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić rekla je za RTS da je samit u Berlinu pokazao da je važno da postoji jedinstvo Nemačke i Francuske i da ako nema jedinstva te dve zemlje, nema ni jedinstva u celoj Evropskoj Uniji.

"Nemačka i Francuska su preuzele na sebe da organizuju ovaj skup, da izvuku maksimum iz njega, videćemo kako će biti u narednom periodu. Neki analitičari kažu da je najveć uspeh ovog skupa to što je zakazan sledeći u Parizu", rekla je Grubješićeva. 

Očigledno je, kaže, da Evropska unija nije uspela da otkoči dijalog, da ga vrati na briselski kolosek, tako da su uskočile dve najmoćnije države EU, da probaju da ga izvuku iz ćorsokaka.

Ponovila je da Srbija ne može da nastavi dijalog ukoliko se ne ukinu takse koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije i BiH.

Upozorila je da ukoliko se EU ne zainteresuje za Balkan, pre svega Francuska i Nemačka,  ima i drugih koje bi mogle da uskoče. "Ako neće EU ima ko hoće, jer u međunarodnim odnosima nema vakuuma, ukoliko je neko neaktivan, ako se povuče, odmah je tu neko sa strane ko će da uskoči, pre svega mislim na SAD, Rusiju i Kinu, Tursku", rekla je Grubješićeva.

Prema njenim rečima, čitav region je postao jedno igralište između velikih i regionalnih sila.

Ona je ukazala na promenu stava Vašingtona kada su u pitanju odnosi Beograda i Prištine do koje je, kako je navela, došlo kada je savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Džon Bolton rekao da bi razgraničenje, kao dogovor dve strane, bilo prihvatljivo za SAD.

Međutim, kako kaže, tome se usprotivila nemačka kancelarka Angela Merkel i oni koji vode spoljnu politiku te zemlje. "Ukoliko žele da sve konce uzmu u svoje ruke, moraće mnogo aktivnije da se bave regionom", ocenila je Grubješićeva. 

Dodala je da, bez obzira na sve izazove s kojima se EU suočava, ona mora da vodi računa o svom dvorištu. "Mi smo deo Evrope, mi smo dvorište Evrope, mi smo u čekaonici i čitav region je u čekaonici i Evropska unija mora da vodi računa o svom dvorištu", rekla je Grubješićeva.

Podsetila je da se 1. maja navršilo 15 godina od velikog proširenja, kada je u punopravno članstvo primljeno 10 zemalja i glavni slogan bio je "povratak kući".

"To je ono što i mi čekamo – povratak kući, jer naša kuća jeste Evropa", zaključila je Suzana Grubješić.

Izvor: RTS

Suzana Grubješić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva