:

:

TV Most

Foto: Kurir

clock

April 07, 2022   9:21

0

139

Grubješić: Ne očekujem velika pomeranja na našoj političkoj sceni

Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku kaže za RTS da su izbori doneli neke promene, ali da ne očekuje velika pomeranja na našoj političkoj sceni. Ističe da rast desnice nije neočekivan, jer se antizapadni narativ primio kod nas kao i ozlojeđenost zbog dugog procesa evropskih integracija.

U Srbiji su održani izbori na tri nivoa, Aleksandar Vučić ponovo je izabran za predsednika države.

"Neke promene su se desile, ali je nesporna pobeda Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima. Što se tiče parlamentarnih i gradskih izbora, tu izborni proces još nije završen, jer će biti ponavljanja izbora na nekim mestima", rekla je Grubješićeva.

Rast desnice nije neočekivan, smatra Grubješićeva, jer se antizapadni narativ primio kod nas kao i ozlojeđenost zbog razvučenog procesa evropskih integracija.

"Svetski trendovi su takvi da desničarski i populistički pokreti jačaju, ali ne očekujem velika pomeranja na našoj političkoj sceni. Na SNS-u je odluka sa kim će u koaliciju, ali očekujem da i nova Vlada nastavi proces evropskih integracija. Nikakve dramatične promene ne očekujem po tom pitanju", rekla je Grubješić.

Potpredsednica Centra za spoljnu politiku u razgovoru za RTS kaže da se politika vraća u Narodnu skupštinu i da je dobro da se čuju različita mišljenja.

Posle 43 dana rata u Ukrajini svet je duboko podeljen i polarizovan, a rat se nastavlja bez naznaka kada bi mogao da se završi, kaže za Grubješićeva.

Danas će se verovatno izglasati i izbacivanje Rusije iz Saveta za ljudska prava UN-a, što jeste jedna vrsta presedana, rekla je gostujući u Jutarnjem Dnevniku RTS-a Suzana Grubješić.

"Nama je kao zemlji važno da zadržimo dobre veze sa Rusijom iz više razloga: prvo zbog Kosova i podrške u UN, ali iz ekonomskih razloga – zbog uvoza nafte i gasa iz te zemlje. Za nas je od životne važnosti taj uvoz, jer od toga zavisi i naša privreda, ali i standard građana", rekla je Grubješić.

Srbija je ugovorila veoma povoljnu cenu gasa, ali taj ugovor uskoro ističe i treba razmišljati o dugoročnom ugovoru, smatra Grubješićeva.

"S druge strane, osudili smo rat i navijamo za mir i glasali smo o tome tamo i gde treba – u UN", naglasila je potpredsednica Centra za spoljnu politiku.

Izvor: RTS

Grubješićizbori
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva