:

:

TV Most

clock

Jun 20, 2020   8:13

0

187

Grubješić: Očekujem da Lajčak kaže kada će biti nastavljen dijalog

Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku kaže za RTS da su odnosi Evropske unije i SAD na najnižoj granici od Drugog svetskog rata i da bi najgore bilo ako se budu vodila dva paralelna dijaloga Beograda i Prištine. Međutim, nada se da koordinacija može da se uspostavi "u hodu".

U ponedeljak bi predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak trebalo da dođe u Beograd, pošto je prethodne nedelje bio u Prištini. Suzana Grubješić očekuje da Lajčak saopšti kada planiraju da nastave briselski dijalog, koji je prekinut kada je kosovska vlada uvela takse.

"To su očekivanja, da vidimo da li postoji dogovor sa Prištinom i Beogradom da se briselski dijalog nastavi u skorije vreme. Naravno, tu je i ona stara inicijativa kancelarke Merkel i predsednika Makrona o samitu, koji je već jednom bio otkazan u Parizu", navodi Grubješićeva.

Ukazuje da se sada opet pojavljuju vesti u kosovskim medijima, koji, kako dodaje, navode 17. jul kao datum kada bi bio održan taj samit pod pokroviteljstvom Berlina i Pariza.

"To su sve informacije koje će pretpostavljam Lajčak doneti, jer on više nije samo slovački diplomata. On sada govori u ime svih zemalja članica Evropske unije", ukazuje Grubješićeva.

"Najgore je da se vode paralelni dijalozi" 


Što se tiče najava da će se u Vašingtonu govoriti o ekonomiji, a da će u Parizu biti politički dijalog, Grubješićeva ocenjuje da je najgora opcija da se vode dva paralelna dijaloga.

"Činjenica je da su odnosi Evropske unije i vodećih zemalja Unije sa Sjedinjenim Američkim Državama na najnižoj granici od Drugog svetskog rata.

Postoje, kaže, brojni problemi i u komunikaciji i nema izvesnosti da će se ti odnosi u skorije vreme poboljšati.

Ne postoji dovoljno koordinacije između EU i SAD, napominje Grubješićeva i nada se da ona može da se uspostavi "u hodu" .

"Ukoliko ekonomija bude u fokusu, kako je rečeno, tu možemo da očekujemo dobre vesti, jer ekonomija je ta koja krči put politici", napominje Grubješićeva, ali dodaje da ekonomija nažalost nije dovoljna već će politika morati da nastavi tu gde ekonomija stane.

"Poruke Veseljija su za unutrašnju upotrebu" 


Upitana kako treba razumeti poruke iz Prištine, odnosno Kadrija Veseljija koji ponovo pominje rat, Grubješićeva ocenjuje da su to izjave koje služe pre svega za unutrašnju upotrebu.

"Politička scena na Kosovu je vrlo krhka, tanka je vladajuća većina. Samoopredeljenje kao najveća opoziciona stranka preti raznim događajima na ulici. Izgubili su vlast. Sve te izjave kosovskih političara treba gledati u tom kontekstu", zaključuje Suzana Grubješić.

Izvor: RTS

Suzana GrubješićEUSADdijalog BG-PRPrištinaKAdri Veselji
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva