:

:

TV Most

clock

Avgust 29, 2020   10:03

0

135

Grubješić: U Vašingtonu o ekonomiji, ali pokrenuće se i politička pitanja

Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku pred sastanak Beograda i Prištine koji je zakazan za 4. septembar u Vašingtonu kaže da je više puta rečeno da će fokus biti na ekonomiji, ali da će se, sigurno pokrenuti i politička pitanja.

"Svi učesnici tog važnog sastanka u Vašingtonu kažu da će ekonomija biti u fokusu. U ekonomiji ima mnogo prostora za napredovanje, ekonomija čisti put pred politikom", rekla je Grubješić za TV Pink.

Mislim da će fokus biti na podršci inicijativi koja je lansirana još pre dve godine, a to je "mali Šengen" stvaranje tog jedinstvenog prostora i da je tu šansa svih privreda sa zapadnog Balkana da učestvuju i napreduju i da omoguće slobodan protok ljudi, roba, kapitala i usluga, smatra Grubješić.

Podseća, pred prethodni otkazani sastanak u Vašingtonu, Grenel je govorio i o stvaranju ekonomske zone Šenžena po ugledu na kineski Šenžen.

"To je nešto što će omogućiti relaksaciju političkih odnosa, relaksaciju tenzija koje postoje i što će utrti put kasnijim kompromisnim rešenjima na drugim poljima", ističe Grubješić, napominjući da se u Vašington sigurno ne ide samo zbog ekonomije, jer ne može da se isključi da će se pokrenuti politička pitanja, jer albanska strana gde god da ode poteže pitanje njihovog statusa.

Ocenjuje, da će teški razgovori biti, ali kako napominje, ni jedan razgovor na tu temu nije lak.

Novinar "Politike" Aleksandar Apostolovski složio se sa Grubješić da će ekonomske teme biti preovlađujuće, napominjući da se čak govori i o nekim finansijskim inekcijama.

On smatra da je zvanični Beograd uvek bio aktivan, kao i da prištinska strana uvek minira svaki vid razumnog dijaloga, podsećajući da Zajednica srpskih opština još nije formirana.

"Problem je što su prištinske vlasti blokirale svaki vid razumnog dijaloga i pokušaja da se pronađe bilo kakav kompromis. Sa druge strane zvanični Beograd je potpuno bio aktivan ni jednog trenutka nije minirao taj proces", naveo je Apostolovski.

Izvor: Pink.rs

KiMGrubješićdijalog Beograda i PrištineVašington
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva