:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Septembar 22, 2019   14:10

0

68

Grujić: Dualni model obrazovanja ogroman benefit za studente

Ove nedelje Skušpština Srbije usvojila je Zakon o dualnom modelu u visokom obrazovanju. Pomoćnica ministra prosvete Gabrijela Grujić ističe da je novim zakonom definisano "učenje kroz rad", koje postaje deo studijskog programa i da će dualni model obrazovanja predstavljati ogroman benefit za studente.

Nedostatak prakse i nedovoljna pripremljenost studenata za svet rada česta je zamerka poslodavaca. Pojedini fakulteti su i ranije imali obaveznu praksu u okviru studija.

Pomoćnica ministra prosvete Gabrijela Grujić rekla je za RTS da su studenti izrazili svoje nezadovoljstvo nedovoljnim brojem mentora, načinom evaluacija nakon prakse, kao i da kada izađu iz formalnog obrazovanja nemaju iskustvo koje njih čini odmah zapošljivim.

"Ovim zakonom je definisano 'učenje kroz rad', koje postaje deo studijskog programa. Definisaće se 450 sati za učenje kroz rad u kompanijama, 450 sati za aktivnu nastavu, vežbe i predavanja na fakultetima. To je ogroman benefit za naše studente", istakla je Grujićeva.

Trenutno je fokus na fakultetima koji imaju saradnju sa poslodavcima, ali suština je da se kroz taj model obrazovanja napravi sistem u kojem će mladi ljudi imati plaćenu praksu. Naknada bi iznosila 50 odsto od osnovne plate radnog mesta na kojem je student angažovan.

"Student će za vreme svog formalnog obrazovanja imati i tu vrstu motivacije da stekne onaj kvalitet znanja koji će njega odmah opredeliti za kompaniju, odnosno za posao kojim želi da se bavi", rekla je Grujićeva.

Nedoumica – klasični ili dualni model? 

Praksa će biti obavezna za sve fakultete koji se opredele za taj dobrovoljni model studiranja. Međutim, novim zakonom je definisano da studenti mogu da odaberu da se vrate na klasičan model studiranja ukoliko se predomisle, ali i da studenti sa klasičnog modela mogu da pređu na dualni model studiranja.

"Ovaj model studiranja jeste teži model, jer zahteva jedno angažovanje studenta za vreme formalnog obrazovanja da zapravo uopšte neće imati slobodnog vremena. Rekla bih da je to zaista korisno, jer je velika podrška kompanija i industrija koje dolaze", naglasila je Grujićeva.

Iako su postojale kritike prilikom uvođenja dualnog obrazovanja u srednje škole, Grujićeva kaže da je sve više najboljih učenika koji se nakon osnovnog obrazovanja opredeljuju za stručne škole koje imaju dualni model realizacije nastave. Prema njenim rečima, to govori o tome da i roditelji i učenici prepoznaju kvalitet dualnog modela i da je sve manje kritičara.

"Fudbalskim rečnikom, to znači da jedna kompanija za vreme formalnog obrazovanja gradi svog Ronalda, da posle ne mora da ga kupuje po enormno visokoj tržišnoj vrednosti", zaključila je Grujićeva.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva