:

:

TV Most

clock

Mart 31, 2023   14:09

0

122

Grujić: Izmene Zakona o dualnom obrazovanju za bolju vezu teorije i prakse

Izmenama Zakona o dualnom obrazovanju osiguraće se kvalitet obrazovnog procesa kroz povezivanje teorije i prakse i uz povećanje broja sati koje mladi provode u savremenom realnom radnom okruženju kompanije, izjavila je danas direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija Gabrijela Grujić. 

Ona je na javnoj raspravi o Nacrtu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o dualnom obrazovanju koja je održana u Leskovcu, a kojoj su prisustvovali i ministar prosvete Branko Ružić, kao i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, govorila o najvažnijim izmenama koje su predviđene ovim Nacrtom, saopšteno je danas iz Kancelarije za dualno obrazovanje. 

"Povećanje broja sati koje mladi budu provodili u kompaniji povećava i izglede da po završetku škole u istoj kompaniji zasnuju i radni odnos ili na osnovu stečenih znanja pokrenu sopstveni biznis. Kompetencije koje budu mladi budu sticali na ovaj način obezbediće im sigurnu i uspešnu karijeru, dok će kompanijama obezbediti održivost i inovativnost", rekla je Grujić.

Kako se navodi ona je rekla da je značajno i to što će poslodavci, prema predviđenim izmenama, moći da računaju na jednostavniju proceduru, kako bi ušli u sistem dualnog obrazovanja. 

Grujić je istakla da su važne izmene predviđene Nacrtom uvođenje vrednovanja kvaliteta učenja kroz rad, ali i davanje statusa trening centra za škole.

"Škola i poslodavac zajednički će donositi `Program učenja kroz rad` kako bi se obezbedilo praćenje koje ishode učenja je moguće realizovati kod poslodavca, a od izuzetne važnosti je i uvođenje statusa trening centra pri obrazovnom sistemu kako bi mogle da donose novu, razvojnu dimenziju u povezivanju obrazovanja i privrede", istakla je Grujić

Prema njenim rečima, nova rešenja daju mogućnost poslodavcima da se udružuju u Alijansu, kako bi se ostvarili svi ishodi učenja, ukoliko pojedinačno nemaju uslove da ih ostvare, dok će alijanse omogućiti i malim preduzećima da se uključe u sistem dualnog obrazovanja.

Javna rasprava traje od 17. marta do 6. aprila, a najvažnije izmene koje Nacrt predviđa su: mogućnost povećanja fonda sati učenja kroz rad i to 60 odsto za trogodišnje obrazovne profile i 40 odsto za četvorogodišnje, zatim pojednostavljenje akreditacije za poslodavce za učenje kroz rad, formiranje mešovitih odeljenja, kao i vrednovanje kvaliteta učenja kroz rad. 

Takođe izmene predviđaju i utvrđivanje nadležnosti i uloge Kancelarije za dualno obrazovanje i NOKS, zatim vrednovanje kvaliteta učenja kroz rad, uvođenje statusa trening centra za škole, kao i uvođenje trening Alijansi poslodavaca i pravni osnov za finansijsku podršku dualnom obrazovanju.

Kako se navodi u saopštenju, današnjem događaju, čiji je domaćin bila Visoka poslovna škola strukovnih studija Leskovac, prisustvovali su predstavnici Ministarstva prosvete, Kancelarije za dualno obrazovanje, Privredne komore Srbije, Grada Leskovca, i brojnih škola i kompanija iz ovog dela Srbije.

Izvor: T a n j u g

Gabrijela Grujićdualno obrazovanje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva