:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Mart 27, 2023   16:10

0

80

Grujičić: Porodilišta u Srbiji rekonstruisati u najbržem roku

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je da je stav države da će se najverovatnije prvo rekonstruisati porodilišta jer je to stav države, kao i da sva porodilišta u Srbiji moraju da budu rekonstruisana u najbržem roku.

 

Ona je prilikom posete Kruševca primetila da ceo Rasinski okrug dolazi u bolnicu u Kruševcu, i da čitav taj region treba da ima bolji zdravstveni kompleks.

Objasnila je da bi posebno za primer izdvojila dnevnu bolnicu onkologije i to kako je opremljena i kako se odnose prema pacijentima, i istakla da zdravstveni radnici obavljaju veliki posao i da su veoma zainteresovani da savladaju nove tehnike.

,,Radićemo na organizaciji zdravstvenog centra, kao što je to bilo i ranije. Dom zdravlja i bolnica će biti jedna ustanova i na taj način će efikasnost zdravstvene zaštite biti veća", rekla je Grujičić.

Dodala je kako je važno da sve specijalističke službe postoje u bolnici i pohvalila brojne kolege sa maksilofacijalne hirurgije zbog broja operacija koje rade, kao i ortopede koji su voljni da rasčiste liste čekanja.

,,Pod hitno idemo na digitalizaciju, na ono što je Institut za onkologiju i radiologiju uradio sa opštim bolnicama u Valjevu, Šapcu, Kladovu ili  Čačku, a to su konzilijumi onlajn", rekla je ona i objasnila da tako pacijenti ne bi putovali u tercijarne zdravstvene centre što će im značajno olakšati, a po njenim rečima, posebno onkološkim pacijentima.

Prema njenim rečima, razmatra se i povećanje broja kreveta dnevnih bolnica i plan je da bude sve više kraćih hospitalizacija, kao i da se preko RFZO obezbedi prevoz pacijenata jer se mnogo novca gubi na putovanja.

,,Kada imate magnetnu rezonancu, dva skenera i najsavremeniju opremu, nije potrebno šetati pacijente, a Kruševac ima odličnu onkološku službu i volela bih da nastave da rade na isti način", zaključila je Grujičić. 

Izvor: T a n j u g ; foto: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva