:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Decembar 06, 2023   10:54

0

51

Grujičić: Prioritet ministarstva je promena Zakona o zdravstvenoj zaštiti

Ministarka zdravlja Danica Grujičić poručila je danas da je prioritet ministarstva u narednom periodu promena Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

"U ovoj godini smo uveli Zakon o zdravstvenoj dokumentaciji koji je revolucionaran i predviđa da svi podaci vezani za zdravstvo pripadaju državi, odnosno Ministarstvu zdravlja. Podaci će biti pohranjeni u Data centru u Kragujevcu, i videćemo gde će se još pohranjivati. Podaci se moraju slivati na jedno mesto, tj. u ministarstvo koje određuje politiku", rekla je Grujičić na TV Prva.

Kako je objasnila, od naredne godine će država i ministarstvo po prvi put imati kompletan presek kadrova, opreme i uvid u infrastrukturu, odnosno šta je potrebno graditi, a šta rušiti.

“Zakazivanje magnetne resonance ubuduće moguće na samom pregledu”

Grujičić je rekla da će zahvaljujući novoj platformi za jedinstvenu listu zakazivanja za magnetnu rezonancu lekar specijalista moći da je zakaže na samom pregledu, bez obzira da li ona predviđa snimak glave ili kičme, dela kičme, trbuha, karlice, nekog zgloba i slično,

"Kada specijalista završi pisanje izveštaja treba da klikne na ikonicu 'zakaži magnet'. Nakon toga treba da klikne na pregled koji je potrebno uraditi. Potom je potrebno da klikne za koliko vremena je potrebno uraditi pregled. Da li za mesec dana, da li za nedelju dana, da li za tri meseca, da li za šest meseci. Računam na poštenje mojih kolega specijalista", rekla je Grujičić za tv Prva.

Ona je istakla da će se tu razlikovati oni koji moraju hitno i po prvi put da naprave magnetni snimak, kao i oni koji zbog neke bolesti moraju redovno da se prate, na tri, šest meseci, godinu dana, tri, pet godina i slično.

"Za početak će postojati kol centar, odnosno grupa medicinskih sestara i tehničara koji se vrlo dobro razumeju u dijagnoze, pošto će dijagnoza specijalističkog pregleda praktično automatski ulaziti u uput za magnetnu rezonancu. Videće se koliko je šta hitno, jer se oni najhitniji slučajevi primaju u bolnicu i oni naravno neće čekati", rekla je Grujičić.

Nakon toga, obasnila je, ti pacijenti će biti raspoređeni po tako da će pacijent da se pregleda u zdravstvenom centru u kome ima slobodnih termina. Kako je rekla, kako se bude montirao koji magnet, a treba da ih stigne 22, oni će se polako uklapati u sistem.

„Mi u ministarstvu ćemo znati koliko pregleda je urađeno na svakoj magnetnoj rezonanci“, istakla je Grujičić.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva