:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Novembar 28, 2023   11:49

0

54

Grujičić: Zdravstvenim ustanovama dodeljeno šest mamografa i druga oprema

Više zdravstvenih ustanova u Srbiji dobilo je danas šest mamografa i drugu medicinsku opremu koju je nabavilo Ministarstvo zdravlja.

Dodeli je prisustvovala ministarka zdravlja Danica Grujičić, koja je za T a n j u g rekla da će mamografi biti upućeni bolnicama u Smederevskoj Palanci, Majdanpeku, Paraćinu, kao i domovima zdravlja u Kruševcu, Kuršumliji i Požarevcu.

"Ukupna vrednost opreme je 120 miliona. To je dokaz više da vredi centralizovano nabavljati opremu, jer tada dobijate povoljnije uslove. Zahvaljujem se Alfa imedžiningu što je u najkraćem mogućem roku dopremio mamografe", rekla je Grujičić.

Dodala je da će mamografi biti aktivirani u naredne dve do tri nedelje i da su prostori u zdravstvenim ustanovama već spremni. "Potrebna nam je sada pomoć direktora da izmere zračenje i daju dozvolu za korišćenje aparata i žene će moći odmah da se snimaju", rekla je ona.

Navela je da je najvažnije podizati svest kod žena da je važno da idu na skrininga i slušaju lekare opšte prakse.

"Naravno da nije isto u gradskoj i seoskoj sredini, gde vi morate više kilometara da putujete, ali uz dobar plan skrininga mi ćemo gledati da te žene ili radnim danima dovozimo da bi bile snimljene", rekla je Grujičić.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva