:

:

TV Most

clock

Maj 26, 2022   12:01

0

93

Gruško: SAD prave od NATO svetskog policajca

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško rekao je danas da Vašington pokušava da iskoristi navodnu rusku pretnju Africi kako bi od NATO napravio svetskog policajca.

On je dodao da su globalne ambicije Alijanse dovele do katastrofalnih posledica u Africi i na Bliskom istoku, preneo je "Sputnjik".

Ranije su ministri odbrane Španije i Velike Britanije rekli da je, uporedo sa situacijom u Ukrajini, širenje uticaja i aktivnosti Rusije u Africi "zabrinjavajuća pretnja" po bezbednost zemalja NATO, i da vojna alijansa mora rešiti to pitanje.

"Ovakva saopštenja su u skladu sa nastojanjima Vašingtona, koji pokušava da globalizuje NATO i dodeli mu funkciju svetskog policajca daleko van okvira prvobitne zone odgovornosti Severnoatlantske alijanse. Bela kuća je, pre svega, zainteresovana za pridruživanje Alijanse u obuzdavanju Kine. Upravo je u tome glavna svrha regionalnih projekata SAD za jačanje bezbednosti u indo-pacifičkom prostoru", ocenio je ruski diplomata.

Prema njegovim rečima, kad je u pitanju Afrika, katastrofalne posledice globalnih ambicija NATO još dugo će se osećati u Iraku, Libiji, Siriji.

Izvor: T a n j u g; Foto: Sputnik

GruškoNATORusija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva