:

:

TV Most

clock

Februar 21, 2022   15:25

0

119

Gucati i Haradinaj hoće ukidanje pritvora, tužilac protiv

Odbrana predsednika i potpredsednika Udruženja veterana bivše OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, koji se terete za ometanje postupaka pred tim sudom i zastrašivanje svedoka, zatražila je od suda u Hagu da im ukine pritvor i omogući odbranu sa slobode.

Dok Haradinajevi branioci traže da se ukine pritvor sa ili bez postavljenih posebnih uslova, branioci Haradinaja nude i jemstvo.

Tužilaštvo sa druge strane i dalje smatra da oni moraju da budu u pritvoru jer postoji opasnost da će pobeći ili se skrivati, da će i dalje ometati postupke i zastrašivati svedoke.

U svom podnesku kojim traži produžneje pritvora, tužilaštvo podseća da su oni šefovi organizacije koja ima preko 10.000 članova, koji mogu da im pomognu u pokušaju bekstva.

S obzirom da je ovo suđenje pri kraju i da će će im uskoro biti izrečena presuda, kojom bi mogli biti osuđeni, to im prema stavu tužilaštva daje veći podsticaj za bekstvo, zbog čega je važno da ostanu u pritvoru.

Završnica suđenja u postupku protiv Gucatija i Haradinaja zakazana je od 14. do 18. marta.

Nakon izlaganja završnih reči tužilaštva i odbrane, sud će im izreći prvostepenu presudu, na koju postoji pravo žalbe.

To će biti prva presuda Specijalizovanih veća Kosova (SVK) sa sedištem u Hagu, nakon njihovog osnivanja odlukom kosovske skupštine 2014. godine.

Gucati i Haradinaj su se na početku suđenja 7. oktobra 2021. godine izjasili da nisu krivi za optužbe za koje se terete.

Sve optužbe protiv Gucatija i Haradinaja povezane su sa postupcima koji se vode pred SVK, uključujući istrage Specijalizovanog tužilaštva, navodi se u optužnici koja ih tereti za ometanje rada tog tužilaštva, odmazdu prema svedocima i njihovo zastrašivanje i povredu tajnosti postupaka.

U optužnici se navodi da su od kraja aprila do septembra 2020. godine Gucati i Haradinaj davali javne izjave u kojima su optuživali svedoke koji sarađuju sa tužilaštvom, da su lažovi, kolaboracionisti i izdajnici.

Ovi postupci pokazuju njihovu nameru i motive da omalovaže i opstruišu postupke pred SVK, ocenjuje tužilaštvo.

Optuženi su za četiri krivična dela - ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, zatim za odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Podaci koje su objavili su zaštićeni kao tajni u skladu Zakonom o Specijalizovanim većima Kosova, koji je izglasala kosovska skupština.

Izvor: T a n j u g

KiMSpecijalni sud za OVKGucatiHaradinaj
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva