:

:

TV Most

clock

Jun 06, 2022   21:12

0

159

Gudžić o spotu koji je objavila Osmani: Žele sve srpsko na Kosovu da pretvore u albansko

Spot koji je predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani objavila na Tviteru u kojem su, kako je predstavila, prikazane „lepote i kulturno-istorijsko nasleđe" Kosova je nastavak propagande da se sve srpsko na Kosovu zaboravi i pretvori u albansko, kaže za Kosovo onlajn istoričar iz Gračanice Aleksandar Gudžić.

Gudžić ističe da je poslednjih godina prisutna tendencija koja ima za cilj da srpsko kulturno nasleđe na Kosovu predstavi kao albansko i da takav narativ potiče od kosovskih vlasti.

„17. mart 2004. godine je pokazao da nije dovoljno uništiti samo srpske crkve i manastire, već je potrebno kod običnih ljudi izbrisati sećanje na srpsko prisustvo na ovim prostorima. Sve ovo što se dešava godinama unazad je zapravo nastavak te politike i narativa koji za cilj ima da srpsko kulturno nasleđe predstavi kao albansko“, kaže Gudžić.

Kako navodi, sadržaji na društvenim mrežama koji su danas lako dostupni svima podrivaju istorijske činjenice, a kosovski političari ih koriste upravo kako bi stvari predstavili onakvim kakvi bi oni želeli da budu.

„Takvi filmovi, sadržaji i nastupi albanskih političara i naučnih radnika na Kosovu su sa ciljem besumočne propagande. I društvene mreže se koriste u cilju propagande da je srpsko kulturno nasleđe zapravo albansko ili kosovarsko“, ističe Gudžić.

On naglašava da ovo nije prvi put da neko od kosovskih lidera srpsko kulturno nasleđe na Kosovu predstavlja kao albansko i da će ovakva praksa biti nastavljena i ubuduće.

„Vjosa Osmani nije jedina, pre par godina je tadašnji premijer Vlade Kosova Ramuš Haradinaj održao govor u Novom Brdu i tvrdio da je Novo Brdo zapravo drevni albanski grad Artana, nedavno je i ministar kulture dao sličnu izjavu, kao i mnogi drugi zvaničnici. Tako da je ovo samo nastavak ranijih izjava drugih zvaničnika“, naveo je Gudžić.

U spotu koji traje jedan minut i koji je Osmani danas objavila na Tviteru vide se jezero Gazivode, most Devet Jugovića, Terzijski most kod Đakovice, Šar planina, Tvrđava Novo Brdo na kojoj je istaknuta kosovska zastava...

Izvor: Kosovo online

KiMAleksandar GudžićOsmanispot
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva