:

:

TV Most

clock

Maj 08, 2021   9:20

0

106

Gujaničić: Najava Hrvatske o povećanju vojnog prisustva na Kosovu jeftina politička provokacija

Najava Hrvatske o povećanju svog vojnog prisustva na Kosovu je jedna klasična politička provokacija i pokušaj da se poentira na antisrpskom osećaju, izjavio je za Kosovo onlajn istraživač na Institutu za političke studije Dušan Gujaničić.

Gujaničić dodaje da se, istovremeno, tim potezom podseća na staro savezništvo Hrvata i Albanaca koje se, kako ističe, zasniva na strogo antisrpskoj osnovi i ničemu više.

"Jer ako relano pogledamo Hrvatska i nema nekog naročitog interesa na Kosovu. Ta najava je bila dobra prilika da se onako jeftino isprovocira Srbija, ali i oni su svesni da su u okviru NATO veoma sporedan igrač i da nisu u poziciji da o bilo čemu samostalno odlučuju. Najnovija kriza između Hrvatske i Srbije, kojoj trenutno svedočimo, najlakše i najlogičnije se može objasniti, ukoliko pođemo od osnovnog postulata da u osnovi, rat između Hrvatske i Srbije, nikad nije ni prestajao, samo se odvijao nekim drugim političkim, mirnim sredstvima", ocenio je Gujaničić.

Zbog svega toga, ukazao je Gujaničić, najnovija dešavanja i nisu naročito iznenađujuća.

"Potez Hrvatske o povećanju vojnog kontigenta na Kosovu, negde se pominje i otvaranje novog vojnog kampa, meni lično deluje kao najdirektnija 'osveta' za jedan potez koji je Srbija preduzela, odnosno koji se desio pre nekoliko dana u Subotici kada je bunjevački jezik dobio zvanični status i s obzirom na vremensko poklapanje, možda je to najlogičnije objašnjenje za ovakav potez", konstatovao je Gujaničić.

Podsetio je i da se ne sme zaboraviti činjenica da veze između Zagreba i Prištine nisu nove i da one veoma dobro funkcionišu poslednjih 40-ak godina, faktički od raspada bivše Jugoslavije.

"Ako se osvrnemo na neki istorijski kontekst tih veza, treba podsetiti i na podatak da je 87 Albanaca poginulo u hrvatskoj vojsci tokom rata devedesetih, a da ne pominjemo određene albanske generale u vojsci Hrvatske tokom tog rata, počev od Agima Čekua, Rasima Ademija itd. Ta interesna koalicija između Hrvata i Albanaca, koja je zasnovana isključivo na jednoj antisrpskoj, strogo interesnoj osnovi, ni u kom slučaju ne bi trebalo da bude iznenađenje", ocenio je Gujaničić.

On ne veruje da Hrvatska može bilo šta samostalno da preduzme na Kosovu, bez saglasnosti nekih mnogo jačih faktora, tj. bez saglasnosti onih koji odlučuju u okviru NATO alijanse.

"Ali, opet s druge strane, Hrvati ne propuštaju priliku da onako 'žacnu’ Srbiju, na ono za šta veruju da je Srbija najosetljivija, a to je pitanje Kosova", napomenuo je Gujaničić.

Kada je reč o odnosima Srbije i Hrvatske, Gujaničić je istakao i da se, pored nekih kraći perioda "zatišja", i pored nekih simboličnih konkretnih poteza, kao što je renoviranje i otvaranje rodne kuće Bana Jelačića u Petrovaradinu, kao i zvanični prijem Milorada Dodika u Zagrebu, ipak, srpsko-hrvatski odnosi najkraće mogu opisati "jedan korak napred, dva koraka unazad".

"To je jedna igra koja traje neprestano, uz konstantno hrvatsko falsifikovanje istorijskih činjenica i jedne minimalne odbrane od strane Srbije, koja uvek gleda da u svojim zvaničnim reakcijama pruži odgovor tek toliko da ne ostane nema i tek kada zaista te provokacije dostignu određeni nivo. Možemo tek da zamislimo šta bi se desilo, ako bi ulazak Srbije u EU u nekoj naknadnoj fazi zavisio od stava Hrvatske, kakve bi sve objektivne prepreke i poteškoće bile na tom putu", zaključio je Gujaničić.

Izvor: Kosovo onlajn

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva