:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

April 05, 2020   12:15

0

40

Gujon: Srbi na Kosovu već 20 godina u samoizolaciji

Humanitarac Arno Gujon izjavio je da se nada da će posle epidemije, kada smo razumeli šta znači živeti izolovano, biti više razumevnja za Srbe na Kosovu i Metohiji.  "Ne možemo da zaboravimo Srbe na KiM jer sada im je pomoć preko potrebna", rekao je za RTS Gujon.

Podsetio je da Srbi u enklavama na Kosovu i Metohiji žive u nekoj vrsti izolacije već 20 godina.

Gujon je napomenuo da monahinje u Đakovici žive između četiri zida 24 sata tokom cele godine, odnosno godinama.

"Kada sam govorio ranije o enklavama, pitali su me šta to znači, mislim da sada svi razumeju šta to znači - kada ne možete da izađete iz kuće, svog sela - to je podsećanje za sve nas i opomena za one koji su napravili tu situaciji ili je ćutanjem odobravali", ukazao je Gujon.

Nada se da će posle epidemije kada smo razumeli šta znači živeti izolovano biti više razumevnja prema Srbina na KiM i da će im ljudi više pomagati.

Gujon kaže da je razumljivo da kada je i nama teško prvo pomislimo na naše najbliže, ljude koji su možda u problemu ili su možda zaraženi. "Mnogi naši donatori su zaraženi i izolovani i ne mogu da šalju donaciju za humanitarnu organizaciju", rekao je Gujon.

"Ne možemo da zaboravimo Srbe na KiM jer sada im je pomoć preko potrebna, ako ne šaljemo pomoć sada onda će za nekoliko meseci biti i dalje u izolaciji sa manje sredstava za preživljavanje. Prebacili smo pre nekoliko dana 35.000 evra, za manje od deset dana, koje smo sakupili preko interneta za narodne kuhinje na KiM, kako bi se kupili plastenici da bi imali hranu za zimu", rekao je Gujon.

"Ne smemo da zaboravimo našu braću na KiM jer oni imaju samo nas", zaključio je Gujon. 

Izvor: RTS

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva