:

:

TV Most

clock

Septembar 11, 2021   14:26

0

145

Gujon: Zaštititi imovinu Srba u BiH

Direktor Uprave Ministarstva spoljnih poslova Srbije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon izjavio je danas da Srbija i Republika Srpska pokreću kampanju za zaštitu imovinskih prava Srba iz Bosne i Hercegovine.

Cilj kampanje je da putem društvenih mreža, medija, udruženja, dijaspore i diplomatsko-konzularnih predstavništava i Srpske pravoslavne crkve bude obavešteno što više Srba koji žive širom sveta o postupku usklađivanja podataka o nekretninama katastra i zemljišnih knjiga u Federaciji BiH.

Gujon je, na konferenciji za novinare, rekao da postoji rizik da Srbi poreklom iz BiH ostanu bez svoje imovine tokom postupka usklađivanja zemljišnih knjiga i katastra, a da o tome ne budu ni obavešteni.

Pozivi se nosiocima imovinskih prava ne šalju lično, već se javni poziv objavljuje samo u Službenom listu Federacije BiH i u lokalnim novinama koje nisu dostupne raseljenim Srbima koji žive širom sveta. "U odsustvu vlasnika, kad se vodi usklađivanje, postoji rizik i već smo svedoci da je bilo mnogo takvih slučajeva, da pravi nosilac prava bude izbrisan, tako što se njegova imovina prepiše na državu, kanton, opštinu, ponekad se dešava da polje gde treba da piše ko je vlasnik ostane prazno. Zato danas pokrećemo kampanju informisanja Srba poreklom iz Federacije BiH kako bismo ih obavestili o tome", istakao je Gujon.

On je rekao da ta kampanja ima pet koraka.

Gujon je naveo da su poslali informaciju svim ambasadama i konzulatima Srbije u svetu, udruženjima sa kojima Uprava sarađuje, eparhijama Srpske pravoslavne crkve u dijaspori da bi obavestili Srbe o postupku usklađivanja zemljišnih knjiga i katastra.

"Peti korak je onaj koji pravimo danas zajedno, a to je medijska kampanja zato što ste gledani, čitani, slušani, ne samo u Srbiji, nego u čitavom svetu", rekao je Gujon i dodao da je Radio-televizija Srbije napravila spot koji će biti emitovan u narednih 30 dana koliko će trajati kampanja.

On je rekao da je rizik oduzimanja imovine moguće sprečiti i naveo da je potrebno da se građani koji imaju imovinu u BiH jave kancelarijama za pravnu pomoć koje je osnovala Republika Srpska.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je da je Republička uprava za geodetske i imovinsko prave poslove otvorila kancelarije u Banjaluci, Bijeljini, Mrkonjić Gradu, Nevesinju, Istočnom Sarajevu i Zvorniku u kojima građani mogu da dobiju besplatnu stručnu i pravnu pomoć.

On je rekao da su ove kancelarije "postupale po zahtevima građana" i da je do 10. avgusta ove godine ukupno "rešeno 4.447 zahteva".

Cicović je rekao da oko 400.000 osoba srpske nacionalnosti i dalje polaže prava na nepokretnosti u BiH i da je vrednost te imovine oko osam milijardi evra. On je rekao da zainteresovani građani mogu da se jave na telefon +387 55 490-940, Viberom i Votsapom +387 65 090-040 i mejlom [email protected].

Izvor: Танјуг

BiHGujonimovina Srba
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva