:

:

TV Most

clock

Septembar 22, 2022   18:36

0

116

Gutereš na SB UN: Neprihvatljiv razgovor o nuklearnom sukobu

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas na sednici Saveta bezbednosti UN o Ukrajini da je "potpuno neprihvatljiv" razgovor o nuklearnom sukobu.
 

Gutereš je na sednici SB UN rekao da je zabrinut zbog planova za održavanje referenduma u samoporoglašenim Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, kao i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, prenose RIA Novosti.

On je naglasio da "svaka aneksija teritorije jedne države od strane druge države kroz pretnju ili upotrebu sile" predstavlja kršenje Povelje UN i međunarodnog prava, navodi Rojters.

Savet bezbednosti se sastaje dan nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin naredio mobilizaciju 300.000 rezervista.

To telo nije bilo u mogućnosti da preduzme bilo kakvu značajnu akciju povodom rata u Ukrajini jer je Rusija stalna članica Saveta bezbednosti UN i ima pravo veta.

Savet bezbednosti danas o navodnim zločinima Rusije u Ukrajini

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće danas sednicu posvećenu navodnim zločinima Rusije u Ukrajini.

O toj temi, 15-očlano telo obavestiće Gutereš i tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Kan.

Sednici će, pored ostalih, prisustvovati i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Entoni Blinken, prenosi Rojters.

Nakon Gutereša i Kana govoriće preštavnici 15 država članica Saveta bezbednosti, Ukrajine, nekoliko evropskih zemalja uključujući Belorusiju, kao i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Savet bezbednosti se sastaje dan nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin naredio mobilizaciju 300.000 rezervista.

To telo nije bilo u mogućnosti da preduzme bilo kakvu značajnu akciju povodom rata u Ukrajini jer je Rusija stalna članica Saveta bezbednosti UN i ima pravo veta.

Ne nazire se kraj rata u Ukrajini

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija izjavio je da nema naznaka da će se konflikt u Ukrajini završiti u skorije vreme.

"Ruski rat u Ukrajini ne pokazuje znakove slabljenja. Najnoviji razvoj događaja je opasan i uznemirujući. To su sve dalji koraci od bilo kakvih perspektiva za mir", kazao je Gutereš, preneo je TASS.

On je pozvao države da ponove svoju posvećenost da ne koriste nuklearno oružje i da ih u potpunosti odbace.

"Kao što sam rekao od početka, ovaj besmislen rat ima bezgraničan potencijal da nanese veliku štetu Ukrajini, ali i celom svetu. Pomisao o nuklearnom konfliktu, donedavno nezamisliva, postala je predmet debate. To je apsolutno neprihvatljivo. Sve nuklearne sile treba da se ponovo obavežu da neće koristiti nuklearno oružje i da će ih uništiti", dodao je on.

Gutereš je rekao da se nada da će Rusija i Ukrajina nastaviti sa razmenom zatvorenika.

"Jučerašnje vesti da je više od 250 ratnih zarobljenika zamenjeno između Ukrajine i Rusije je dobar razvoj. Pohvaljujem napore obe strane i nadam se da će biti izgrađene na bazi 'svi za sve', rekao je Gutereš na ministarskom sastanku Savetu bezbednosti UN na temu Ukrajine.

On se, takođe, zahvalio turskoj vladi na ulozi u "obezbeđivanju ovog sporazuma".

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin rekao je ranije danas da je 215 zarobljenika, među kojima su i pripadnici ukrajinskih nacionalističkih bataljona, predato Kijevu u zamenu za 55 ruskih vojnika i ukrajinskog političara Viktora Medvedčuka.

Izvor: T a n j u g; Foto: Bi Bi Si

GuterešUNRusijaUkrajinarat
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva