:

:

TV Most

clock

Februar 27, 2024   7:55

0

56

Gutereš: Nad čovečanstvom se ponovo nadvila nuklearna senka

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je da se nad čovečanstvom ponovo nadvila nuklearna senka, dodavši da je rizik od nuklearnog sukoba veći nego u bilo kom trenutku tokom Hladnog rata.

"Geopolitičke podele, bezobzirna trka u naoružanju stvorili su potpunu blokadu. Vojske rade na razvoju užasnih novih tehnologija, uključujući veštačku inteligenciju i autonomne oružane sisteme. Vratila se nuklearna senka koja se tokom prošlog veka nadvijala nad čovečanstvom", rekao je Gutereš na konferenciji o razoružavanju.

On je dodao da pojedini državnici "redovno impliciraju da su spremni da stvore nuklearni pakao", što je, prema njegovim rečima, nečuvena pretnja koju svet mora jasno i snažno da osudi.

"Norme i standardi protiv širenja, testiranja i upotrebe nuklearnog oružja su narušeni. U stvari, frustracija većine država sporim tempom razoružanja dovela je do pregovora o Ugovoru o zabrani nuklearnog oružja", rekao je prvi čovek Ujedinjenih nacija.

Ponovio je poziv za ubrzanjem sprovođenja svih obaveza nuklearnog razoružanja, uključujući i Ugovor o neširenju nuklearnog oružja i dodao da treba poštovati Ugovor o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba. "Svet više ne sme da bude talac ovih naprava smrti", poručio je Gutereš.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva