:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Oktobar 31, 2021   17:41

0

81

Gutereš o samitu G20: Razočaran sam,ali nada nije slomljena

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš kaže da je razočaran samitom Grupe 20 najrazvijenijih svetskih ekonomija, koji je održan u Rimu, ali poručuje da njegova nada još nije slomljena.  

"Napuštam Rim sa neostvarenom nadom, ali bar nije sahranjena", napisao je Gutereš na Tviteru, a prenosi Rojters.

Lideri G20 u nedelju su u finalnom zajedničkom saopštenju sa samita pozvali na smislene i efikasne akcije kako bi se ograničilo globalno zagrevanje, odnosno sprečilo da temperatura na Zemlji poraste za više od 1,5 stepeni Celzijusa.

Ipak, osim obećanja, malo zemalja se obavezalo na nešto konkretno, prenosi Glas Amerike.

Rezultat višednevnih teških pregovora je takav da ostaje još mnogo toga da se dogovori na konferenciji UN o klimi u Glazgovu, gde mnogi putuju direktno iz Rima.

Dragi: Italija će davati 1,4 milijardi dolara za očuvanje klime

Italija će utrostručiti svoj doprinos finansiranju očuvanju klime na 1,4 milijarde dolara godišnje u narednih pet godina, rekao je italijanski premijer Mario Dragi u završnom govoru na samitu lidera G20 u Rimu.

"Drago mi je što mogu da najavim da će Italija skoro utrostručiti svoje finansijske obaveze na 1,4 milijarde dolara godišnje u narednih pet godina", rekao je Dragi, preneo je Rojters.

Iznos je znatno manji od onoga što neki istraživački centri procenjuju da bi bio pošten doprinos zemlje fondu od 100 milijardi dolara koji su bogate države obećale za pomoć zemljama u razvoju da se izbore sa klimatskim promenama.

Analitički centar EČO procenjuje da bi pravičan doprinos Italije trebalo da bude oko četiri milijarde dolara.

Izvor: Танјуг

G20Gutereš
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva